АКТУАЛЬНО

«Потрібно, володіти „мовою" богоспілкування, щоб отримати допомогу Божу», - владика Ярослав

Середа, 07 серпня 2013, 13:49
3 серпня в Лаврівському монастирі святого Онуфрія Великого відбувся Єпархіальний з'їзд спільнот "Матері в молитві" Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Участь у ньому взяли близько 1000 учасниць парафіяльних спільнот.

З'їзд розпочався Божественною Літургією, яку очолив владика Ярослав (Приріз), Єпарх Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні з о. Любомиром Митником (голова єпархіальної Комісії у справах мирян), ієромонахом Атанасієм (ігумен Лаврівського монастиря), ієромонахом Макарієм (ігумен Добромильського монастиря), о. Михайлом Николиним (декан Старосамбірський), о. Тарасом Білем (декан Турківський) та священиками Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

Під час Літургії диякон зачитав євангельську розповідь про зцілення Христом кровоточивої жінки та воскресіння дочки начальника синагоги. Звертаючись до присутніх з проповіддю, владика Ярослав зазначив, що євангельське читання показує нам, як на допомогу людському безсиллю, самотності і „смерті" приходить Божа сила: "Вона спрямована до людей, перебуває серед них, готова їм допомогти". За словами архиєрея, особливу увагу варто звернути на те, як відбулося зцілення кровоточивої. Довкола Ісуса було багато людей, які також потребували Божої допомоги, однак їм бракувало віри в те, що Господь це може вчинити. З-поміж них кровоточива жінка вирізнялася незвичайною вірою.

За словами владики Ярослава, Божа сила і сьогодні відкрита й доступна людям: "Вона – у Церкві і Святих Таїнствах, навколо яких „тиснеться багато людей", але не кожний зцілюється". Проповідник наголосив, що у кожних наших зусиллях, якщо ми очікуємо Божого чуда, то повинні покладати надії тільки на Божу силу, а не сприймати її як один із засобів для досягнення бажаного. Інколи на життєвому шляху людина зустрічає різного роду труднощі та проблеми і це часом є спокусою до зневіри. "Шлях невдач – це шлях кровоточивої жінки перед її особистою зустріччю з Христом. Можливо, у молитві ми просимо чогось і не отримуємо. Не треба розчаровуватися, бо раніше чи пізніше, коли ми будемо готовими, відбудеться й наша спасенна зустріч із Богом", - наголосив владика Ярослав.

Після завершення Богослужіння архиєрей привітав учасниць спільнот "Матері в молитві", які прибули на з'їзд із різних деканатів Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Владика також подякував їм за активну молитовну участь у житті своїх парафій.

Додамо, що цьогорічний з'їзд «Матерів у молитві» є сьомим за числом. У попередні роки з'їзди відбувалися в Дрогобичі, Сколе, Старому Самборі, Трускавці та Самборі. Цього року місцем з'їзду став Лаврівський монастир святого Онуфрія - один із найдавніших монастирів у Західній Україні, що діють від княжих часів і до сьогодні. Ця чернеча обитель є найстаршим монастирем святого Онуфрія в Україні. Свого часу у ньому зберігалися єдині на всю Східну Європу мощі цього святого. За переказами та даними монастирської хроніки, у Лаврівському монастирі похований князь Лев, засновник монастиря.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next