АКТУАЛЬНО

Папа Франциск прийме ліквідаторів Чорнобильської катастрофи

П'ятниця, 15 квітня 2016, 13:26
Папа Франциск у середу, 20 квітня 2016 року, у рамках генеральної аудієнції прийматиме ліквідаторів з України та Білорусі з нагоди 30-ї річниці Чорнобильської катастрофи. Візит організували Міжнародний освітній центр IBB Dortmund cпільно з Бюро з питань екології Української Греко-Католицької Церкви, Римо-Католицькою Церквою в Україні та Чорнобильською історичною майстернею.

Після катастрофи на реакторі Чорнобильської АЕС 26 квітня 1986 р. для ліквідації наслідків були залучені до 850 тисяч рятувальників, яких називали ліквідаторами. З них сьогодні близько 300.000 мешкають у Білорусі та Україні, решта 250.000 - у Російській Федерації та інших пострадянських державах. Будучи солдатами, пожежниками та пілотами, вони, частково захищені лише респіраторами, невтомно боролися, поки спорудили тимчасовий саркофаг, щоби пошкоджений реактор перестав випромінювати радіацію. У Чорнобильській зоні працювали також лікарі, працівники дорожніх служб, кухарі та фахівці різних професій.

Вибух реактора на Чорнобильській АЕС спричинив найбільшу в історії людства ядерну катастрофу з широкомасштабними соціально-екологічними наслідками. Тисячі квадратних кілометрів були забруднені радіацією, сотні тисяч людей позбулися власних домівок внаслідок евакуації та переселення, мільйони зазнали згубного впливу радіації на здоров’я та життя. Особливо постраждали сотні тисяч учасників ліквідації наслідків атомного лиха. Однак Чорнобильська катастрофа вплинула і на мешканців інших континентів планети.

Чорнобиль, а згодом Фукусіма вказали на те, що аварії на АЕС із глобальними негативними наслідками для людства та довкілля видаються малоймовірними тільки теоретично, насправді ж вони можуть трапитися щомиті, що є вагомою причиною для переосмислення енергетичної політики на користь заходів з енергоефективності та розвитку відновлювальних джерел енергії.

Для християнських Церков ці сумні роковини є Днем пам'яті про жертв трагедії та приводом привернути увагу кожного до проблем ще нині живих постраждалих, які потребують нашої солідарної та милосердної допомоги. Збереження живої пам'яті про Чорнобильську катастрофу – без сумніву дуже важливий внесок у збереження всього Божого створіння.

Генеральну аудієнцію в Папи відвідають ліквідатори, які у своїх рідних країнах є керівниками спілок чорнобильців на національному та регіональному рівнях, а також активісти цього руху. Усі вони піклуються про соціальні та медичні потреби постраждалих від Чорнобиля. Делегація представляє інтереси сотень тисяч чорнобильців. Це паломництво супроводжують також предстоятелі та високоповажні представники Церков з України та Білорусі. В рамках паломництва є запланована панахида за жертв Чорнобиля у Базицілі Санта Марія Маджоре.

Очікується, що вшанування ліквідаторів з боку Святішого Отця стане не лише вагомим актом визнання їх героїзму та вдячності за те, що вони ціною власного здоров’я та життя зупинили поширення вбивчої радіації та не допустили ще більш глобальної катастрофи, але й також імпульсом для подолання суспільної байдужості й активації чесноти солідарності щодо постраждалих на міжособистісному, локальному, національному та міжнародному рівнях.

Про IBB Dortmund:

«Подолати кордони» – головний принцип Міжнародного Освітнього центру IBB Dortmund з часу його заснування в 1986 році. При цьому мова йде не лише про кордони між країнами, але й кордони у власних знаннях і розумінні. Гасло „Виносити уроки з минулого задля спільного майбутнього в Європі“ є провідним упродовж більш ніж ста щорічних наукових поїздок, тренінгів та зустрічей молоді. Білорусь є при цьому однією з найважливіших сфер спеціалізації Центру. У Мінську IBB спільно з білоруськими партнерами спорудив Міжнародний Освітній Центр ім. Йоганнеса Рау, у якому регулярно відбуваються близько 1000 заходів щорічно.

Одним з проектів Міжнародного Освітнього центру IBB Dortmund, який здійснюється у співпраці з численними партнерами чорнобильського та екологічного руху в Європі, Білорусі, Україні й Туреччині є проведення Європейських тижнів дій „За майбутнє після Чорнобиля і Фукусіми“. Ключовим елементом проекту є розмови зі свідками з України, Білорусі та Японії. Між датами річниць подій на Фукусімі (11. березня 2011 р.) та в Чорнобилі (26. квітня 1986 р.) партнери планують бесіди зі свідками подій, інформаційні заходи, запалювання свічок на згадку про всіх постраждалих від радіації.

Більше інформації можна дізнатися на сайті www.ibb-d.de.

Про Бюро УГКЦ з питань екології:

Бюро з питань екології є одним із структурних підрозділів Української Греко-Католицької Церкви, діяльність якого спрямована на формування християнської екологічної культури та підвищення екологічної свідомості у суспільстві шляхом освітньо-виховної діяльності та практичних ініціатив.

Основні напрямки діяльності: поширення екологічного вчення Церкви; екологічна освіта та виховання на засадах християнської віри та етики; привернення уваги до актуальних екопроблем і сприяння пошукові шляхів їх вирішення; співпраця з державними природоохоронними органами та громадськими організаціями; започаткування та розвиток екологічних ініціатив та здійснення практичних заходів з енергоефективності та збереження довкілля.

Більше інформації можна дізнатися на сайті www.ecoburougcc.org.ua

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next