АКТУАЛЬНО

Новорічно-Різдвяне свято для людей похилого віку у БФ «Карітас-Київ»

Неділя, 05 січня 2014, 16:26
Днями в Благодійному фонді «Карітас-Київ» відбулося Новорічно-Різдвяне свято для людей похилого віку. Святкування провели в рамках діяльності домашньої опіки. У заході взяли участь 35 пенсіонерів, а також волонтери.

Серед людей літнього віку наймолодшими були 65-річні, а найстаршими 90-річні самотні люди. Звичайно, що не всі старенькі підопічні мали можливість побувати на святі, оскільки більшість із них прикуті до ліжка або ж заледве пересуваються по кімнаті. Але соціальні працівники та медсестри подбали і про них, відвідавши їх із подарунками, продуктовими наборами та потрібними їм медикаментами. Загалом охоплено майже 100 осіб. Про це повідомив о. Роман Сиротич, директор БФ «Карітас-Київ».

Допомога та підтримка людей похилого віку – один із головних напрямків діяльності БФ «Карітас-Київ». Фонд уже багато років допомагає самотнім людям, інвалідам, пенсіонерам, які не можуть пересуватися і через це змушені постійно перебувати вдома, або ж тим, чиє пересування вкрай ускладнене. Зокрема, на сьогодні, під опікою Карітасу близько 100 осіб. Ця опіка передбачає надання соціальної, медичної та матеріальної допомоги. Надається допомога медичними препаратами, постільною білизною (волонтер Карітасу шиє постільні комплекти), засобами гігієни, пелюшками та підгузками, постійною опікою патронажних сестер, а ще продуктовими наборами.

«Медсестри регулярно відвідують та надають кваліфіковану медичну допомогу старшим самотнім людям у рамках саме проекту «Домашня опіка». Однак ця праця не обмежується лише цим. Надаються консультації з догляну за старшими людьми, психологічна та юридичні консультації, працівники допомагають у прибиранні, приготуванні їжі тощо», - розповідає медичний працівник «Домашньої опіки» Алла.

Також Карітас надає в тимчасове користування реабілітаційне обладнання: протипролежневі матраци і подушки, пневматичні чаші для миття голови, подушки для підтримки шиї, туалетні крісла, інвалідні візки, ходунки двоколісні складні, палиці чотирьохопорні тощо.  Для людей, які постійно потребують цих речей, вони передаються в постійне користування. Для прикладу, лише в 2013 р. – «Карітас-Київ» надав понад 25 інвалідних візків для потребуючих. Подібна ситуація і з іншим реабілітаційним обладнанням.

Окрім  цього, Карітас по змозі допомагає іншим людям похилого віку, пансіонатам,  ветеранам та інвалідам. У грудні 2013 р. до свята Миколая відвідано один із пансіонатів для літніх хворих людей Київщини, де надано різного роду допомогу.

Цими днями спільно з волонтерами великої міжнародної компанії було влаштовано Новорічно-Різдвяне свято саме для стареньких людей, які прийшли або яких привели до Соціального центру Карітасу. Свято розпочалося спільним кулінарним майстер-класом, який провели досвідчені кухарі. Учасники розділилися на три команди, які поєднали стареньких та працівників компанії. Це була прекрасна можливість поспілкуватися, чимало дізнатися одне про одного, поділитися враженнями і подарувати людям похилого віку персональні подарунки до Нового року та Різдва.

Продовженням був чудовий фортепіанний концерт, привітання, спільний святковий стіл та вручення чудових подарунків.

«Я дуже вдячна Карітасу та всім цим людям за таке гарне свято. Я вже навіть не пам’ятаю, коли була такою радісною. Нам, старим, так бракує цього відкритого спілкування. Дякую вам», - зі сльозами радості та переповнена вражень ділиться старенька Марія Іванівна.

 «Це був дуже емоційний і пам’ятний досвід. Гадаю, ми як команда зробили великий подарунок усім літнім людям, які зібралися в Соціальному центрі Карітасу. Нам треба було зробити зовсім не багато, але це чимало означає для тих, кому потрібна допомога, тих, хто не має нікого поряд, тих, хто просто потребує теплої розмови і особистої уваги», - ділиться волонтер Наталія.

 «Цей день став справжнім святом для людей похилого віку, які зібралися у нашому Карітасі - пенсіонерів, самотніх, інвалідів, яким бракує перш за все простої людської уваги. Їхня зустріч із іншими людьми була сповнена справжнім теплом, щирістю, добротою і людяністю. Вони раділи й усміхалися, співали і розмовляли – вони почувалися важливими серед компанії добрих людей. Від себе особисто та від усіх цих окрилених святковим настроєм літніх людей висловлюю щиру подяку всім, хто долучився до організації цього свята. Водночас запрошую всіх охочих долучитися до добрих справ для стареньких людей», - підсумовує о. Роман Сиротич, директор БФ «Карітас-Київ».

 

Прес-служба БФ «Карітас-Київ»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next