АКТУАЛЬНО

Найближчих 25 років Едмонтонська єпархія УГКЦ житиме за новим пасторальним планом

Понеділок, 07 травня 2012, 17:04
Едмонтонська єпархія УГКЦ підготувала 35-сторінковий документ на тему «Євангелізація – нова весна. Зустрічаючи особу Христа». На думку авторів документа, він слугуватиме основою для формування довгострокових пасторальних планів і програм єпархії в найближчі 25 років. За словами Владики Давида (Мотюка), «документ допоможе зрозуміти, куди Святий Дух кличе нас, як Церкву, бути через 25 років, і як цього досягнути».
Едмонтонська єпархія УГКЦ підготувала 35-сторінковий документ на тему «Євангелізація – нова весна. Зустрічаючи особу Христа». На думку авторів документа, він слугуватиме основою для формування довгострокових пасторальних планів і програм єпархії в найближчі 25 років. За словами Владики Давида (Мотюка), «документ допоможе зрозуміти, куди Святий Дух кличе нас, як Церкву, бути через 25 років, і як цього досягнути». Документ окреслює пасторальні пріоритети, серед яких - святість, молитва, слухання та проголошення Божого Слова, розрізнення покликань, екуменічна єдність і молодь. Основою для визначення пріоритетів, як і написання всього документа, став Апостольський лист блаженного Папи Івана Павла ІІ «Novo Millennio Ineunte» (На початку нового тисячоліття), виданий із нагоди 2000-ліття народження Ісуса Христа. Пасторальний план подає нові підходи в катехизації, звертаючись до досвіду святих Кирила і Методія. «Цю програму слід втілити в пасторальні ініціативи відповідно до потреб сьогодення. У християнізації України святі Кирило і Методій відіграли особливу роль. Ці два брати, греки, були експертами з інкультурації віри серед слов’ян». Документ також звертає увагу на важливість розуміння канадських реалій. Він представляє характерні нещодавні демографічні, фінансові й технологічні зміни в канадському суспільстві,  зростом розуміння важливості культури, ролі жінок, ситуації з бідністю та насильством тощо. Автори документа висловлюють переконання, що він «допоможе духовенству, вірянам і парафіям стати Божою Церквою, людьми та місцем, в якому зустрічаємося з живим Христом».

Департамент інформації УГКЦ

Довідка Перші українці прибули до Канади 1891 року, вони оселилися в Монреалі, а згодом – Вінніпезі та Альберті. Шість років згодом сюди зі США приїхав перший греко-католицький священик, було збудовано першу українську церкву, а в серпні 1897 року в Манітобі була організована перша українська парафія, до якої належали 250 українських родин. У 1910 році Канаду з пастирським візитом відвідав Митрополит Андрей (Шептицький). Він побував в усіх тогочасних парафіях від Монреаля до Ванкувера, подолавши 4500 км від східного до західного узбережжя Канади. Першим єпископом УГКЦ в Канаді став Микита (Будка), 22 грудня 1912 року він відслужив першу Літургію у Вінніпезі. Едмонтон спершу був осідком для Апостольського екзархату західної Канади від січня 1948 року, а згодом Апостольський екзархат Едмонтона, від березні 1951 року. В листопаді 1956 року Папа Пій ХІІ підніс екзархат до гідності єпархії.
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next