АКТУАЛЬНО

«Нам необхідно духовно користати з того, що Святий Дух говорив святій Церкві через Другий Ватиканський Собор», - Блаженніший Любомир (Гузар)

Четвер, 31 травня 2012, 18:18
«На початку Другого Ватиканського Собору греко-католицьке духовенство і миряни сприймали його як щось нове і незнайоме. Тоді приїхав із заслання Патріарх УГКЦ Йосиф (Сліпий) і він, вже як учасник Собору, мав нагоду почути те, що говорить Собор, а також представити на ньому життя УГКЦ. Благословенний час Ватиканського Собору подає нові поняття про святу Церкву, її життя і зв'язок із світом. Я не був учасником Вселенського Собору, але був свідком тих подій, які вели до втілення цієї знаменної події», - про це сказав Верховний Архиєпископ-емерит Києво-Галицький УГКЦ Блаженніший Любомир (Гузар) у привітальній промові з нагоди відкриття міжнародної конференції, присвяченої 50-річчю Другого Ватиканського Собору, що відбулося 31 травня 2012 року в Українському католицькому університеті.
«На початку Другого Ватиканського Собору  греко-католицьке духовенство і миряни сприймали його як щось нове і незнайоме. Тоді приїхав із заслання Патріарх УГКЦ Йосиф (Сліпий) і він, вже як учасник Собору, мав нагоду почути те, що говорить Собор, а також представити на ньому життя УГКЦ. Благословенний час Ватиканського Собору подає нові поняття про святу Церкву, її життя і зв'язок із світом. Я не був учасником Вселенського Собору, але був свідком тих подій, які вели до втілення цієї знаменної події», - про це сказав Верховний Архиєпископ-емерит Києво-Галицький УГКЦ Блаженніший Любомир (Гузар) у привітальній промові з нагоди відкриття міжнародної конференції, присвяченої 50-річчю Другого Ватиканського Собору, що відбулося 31 травня 2012 року в Українському католицькому університеті. Звертаючись до учасників і доповідачів конференції, яка проходитиме 31 травня-2 червня 2012 року в УКУ, Блаженніший Любомир звернув увагу на те, що  в той час, коли розпочався Собор, в УГКЦ був тяжкий період, який «вимагав особливої уваги, застанови і опіки». «Тоді Греко-Католицька  Церква була в Україні офіційно заборонена, тому до неї дуже мало і рідко доходило те, що відбувалося у Вселенській Церкві. А греко-католики, які жили закордоном,  також мали свої труднощі, бо були розкидані в чужому середовищі», - сказав промовець. На переконання Архиєпископа-емерита, необхідно зрозуміти і прийняти рішення та директиви Собору. «Ми ще не повністю увійшли  в дух Другого Ватиканського Собору, проте потрібно духовно користати з того, що Святий Дух говорив святій Церкві через цей Собор», – продовжив він. Наостанок вступного слова Блаженніший Любомир (Гузар) побажав усім учасникам конференції сприйняти і зрозуміти Божу науку через Собор. «Нам треба не дивитися в минуле, а  жити і дивитися в майбутнє, використовуючи досвід і рішення Другого Ватиканського Собору», - додав він. Першого дня конференції її слухачі почують доповіді монс. Томаса Едварда Ґалліксона, Апостольського нунція в Україні, монс. Мєчислава Мокшицького, Митрополита Львівського РКЦ в Україні, Владики Мілана (Шашіка), Єпископа-ординарія Мукачівської греко-католицької єпархії, Владики Циріла (Васіля), ТІ,  Секретаря Конгрегації Східних Церков (Святий Престол), Владики Філарета (Кучерова),  Єпископа Дрогобицького,  вікарія Львівської єпархії УПЦ, о. Івана Дацька, Інститут святого Климента Папи УКУ (Львів –  Рим), та Віктора Єленського, Українська асоціація релігійної свободи (Київ). Нагадаємо, що організаторами конференції «Другий Ватиканський Собор:  дари Духа – таїна Церкви – свідчення людини» є Інститут екуменічних студій УКУ (Львів), Інститут релігії і суспільства УКУ (Львів) та Інститут святого Климента Папи УКУ (Рим).  

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next