АКТУАЛЬНО

На Синоді Єпископів представили стан душпастирства в Австрії та Казахстані

Субота, 16 липня 2022, 20:36
В останній день засідань Синоду Єпископів УГКЦ, 15 липня, душпастирську та міграційну ситуацію у своїх країнах мали нагоду представити представники з Австрії та Казахстану.

Отець Юрій Коласа, що є Генеральним вікарієм для вірних Східних Католицьких Церков в Австрії, розповів про те, що із перших днів війни Австрія виявила надзвичайну солідарність. На третій день після повномасштабного вторгнення Росії в Україну увесь австрійський уряд у повному складі прийшов до храму Святої Варвари, де помолився за мир в Україні. Як відмітили самі учасники молитовного заходу, останній раз австрійський уряд разом спільно молився після Другої світової війни під час молитви на розарію заради звільнення Австрії від радянської окупації.

Водночас усі греко-католицькі священники включилися у діяльність гуманітарних штабів. Більшість українських громад активно включилася у процес збору допомоги та прийому і супроводу українських біженців. Це продовжується і до сьогодні.

Згідно з офіційними даними державної статистики, до Австрії від початку повномасштабного вторгнення приїхало приблизно 300 000 людей. Натомість, офіційно зареєстровано – 75 000 людей. 86 % українських біженців складають жінки і діти. Австрійський уряд був щиро здивований тим фактом, що лише 55 000 осіб подало заявки на матеріальну підтримку уряду. Це значить, що 20 000 людей живуть за власні кошти.


о. Юрій Коласа

Варто також брати до уваги, за словами о. Юрія Коласи, що останні опитування показують ще один феномен: у травні 80 % осіб мали намір повернутися до України, а вже сьогодні 60 % мають намір залишитися заради школи для дітей. Це спонукає розвивати душпастирство.

«Ми відкрили чотири нові парафії та місійні станиці. За останній рік до Австрії приїхало 5 нових священників. Місцеві римо-католицькі єпископи дуже гарно підтримують наших священників. Це дозволяє нам забезпечити богослужіння щонеділі та впродовж тижня. Уперше у Відні на новій парафії відбулися „Канікули з Богом“. Плануємо відкрити ще 2 громади. А це означатиме, що ми матимемо наших священників у всіх римо-католицьких дієцезіях, а їх є 9, відповідно до кількості федеральних земель», – підкреслив доповідач.

Також о. Юрій Коласа висловив вдячність за запрошення на Синод Єпископів УГКЦ та за постійні контакти і зустрічі із греко-католицькими єпископами. Зокрема особисту подяку він виявив владиці Степанову Сусу за його нещодавній візит до Австрії та зустріч із п’ятьма єпископами Австрійської єпископської конференції.


о. Василь Говера

У свою чергу, о. Василь Говера, апостольський адміністратор для католиків візантійського обряду в Казахстані та Центральній Азії, представив душпастирську діяльність серед греко-католиків у Казахстані.

«Що моя присутність дає для нашої Церкви у Казахстані? Ми хочемо чутися частиною Церкви. Синод – це серце, яка б’ється і ми хочемо жити у ритмі биття цього серця. Ми не хочемо чутися окремою Церквою від Української Греко-Католицької Церкви», – мовив священник.

Читайте також: «Той не вартий свободи, хто її не захищає», – архиєпископ Ґінтарас Ґрушас на Синоді

Пригадуємо, 7-15 липня у Перемишлі відбувався Синод Єпископів УГКЦ, головною темою якого є «Синодальність і соборність: досвід УГКЦ».

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next