АКТУАЛЬНО

У літньому таборі в Зарваниці дітей навчали долати наслідки війни

Понеділок, 10 серпня 2015, 10:59
3 - 7 серпня з благословення Архиєпископа та Митрополита Тернопільсько-Зборівського Василя (Семенюка) у Марійському духовному центрі «Зарваниця» проходив табір «Веселі канікули з Богом» для дітей-переселенців із Донбасу, бійців АТО та юних вірян із Хмельниччини.

Девіз табору в чудотворному місці ‒ «Україна ‒ єдина». Відбувся захід за підтримки ФГ «Зарваниця Агро», а провідниками дітей була спільнота аніматорів «Аніматор».

Учасниками табору стали діти трьох категорій: з родин біженців із Донбасу, які змушені були покинути свої домівки і нині мешкають на території Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, з місійних парафій Хмельниччини, що входять до Тернопільсько-Зборівської митрополії, та діти учасників АТО з Тернопільщини.

«В Україні триває війна і чи не найбільше від неї потерпають саме діти, адже їхні чисті, добрі серця, на жаль, наповнюються болем, відчаєм, іноді безвихіддю, ‒ зазначає керівник табору брат Роман Демуш. ‒ Тому наше завдання ‒ допомогти їм пізнати Бога, привести їх до люблячої Матері Богородиці, бо саме з упованням на небесних покровителів можливо подолати всі труднощі. Склад учасників табору мав два мотиви: перший – те, що жертвами війни є абсолютно всі мешканці України, адже події на Донбасі глибоко позначаються на нашому психологічному стані; другий ‒ гармонійне і пропорційне згуртування дітей з різних регіонів країни, що допомагає їм усвідомити необхідність єдності українського народу».

За словами брата Романа, основна мета табору в Зарваниці полягала в тому, щоб дати можливість дітям у невимушеній таборовій атмосфері подолати і пережити всі життєві випробування.

«Наші аніматори проходили спеціальну підготовку перед початком такого відповідального табору. Ми також залучили до праці з дітьми психологів і духовних провідників. Намагалися створити своєрідний оазис дозвілля та радості, щоб учасники, більшість із яких зачепили страшні реалії війни, не були позбавленні відчуття щасливого дитинства», – зазначає Роман Демуш.

Оскільки табір відбувається у Зарваниці, то в основу виховної програми покладений духовно-просвітницький напрямок.

«Наші культурно-духовні ініціативи упродовж табору дали дітям християнське розуміння ситуації, в котрій перебуває нині Україна. Ми намагалися допомогти дітям, які побачили на власні очі та відчули на собі всі жахи війни, запропонувавши їм духовні інструменти для відновлення внутрішніх сил для подальшого життя», – каже керівник табору.

Вибраний для табору актуальний нині девіз «Україна ‒ єдина», за словами аніматорів, допоміг дітям усвідомити, що перемога над злом можлива лише за умови єдності народу. Організатори заходу врахували ментальні особливості учасників табору, адже діти приїхали з різних регіонів країни, а також їхню різну конфесійну приналежність, тому програма табору зорієнтована на прищеплення загальних принципів християнського життя й моралі.

«Ми говоримо з дітьми про засади, які є спільними для всіх християн, зокрема тих, які належать до церков, що є спадкоємцями Володимирового Хрещення (екуменічна перспектива табору). Окрім того, лейтмотивом тематики табору є служіння та діяльність митрополита Андрея Шептицького, приклад його праведного життя в контексті суспільно-політичних подій, які перегукуються із сьогоденням, – наголошує Роман Демуш. ‒ Сподіваюся, що з цього табору діти понесуть у свої чи тимчасові домівки духовну радість та незламну віру в щасливе майбутнє нашої країни».

www.tze.org.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next