АКТУАЛЬНО

На кордоні з Україною папський посланець Міхаель Черні засудив вибухи в лікарнях

П'ятниця, 11 березня 2022, 16:11
За даними Маріупольської міської ради, внаслідок удару російської авіації загинули щонайменше троє людей, у тому числі дитина, і щонайменше 17 лікарів, діти та вагітні жінки отримали поранення.

Папський посланець в Україні засудив вибух педіатричної лікарні в Маріуполі. Про це повідомляє Ганна Брокхауз для інтернет-видання «National Catholic Register».

Кардинал Ватикану Майкл Черні, який перебував на кордоні між Угорщиною та Україною, коли отримав цю новину, сказав: «Бомбардування і лікарня: ці два слова в одному реченні вже змушують вас здригатися». Кардинал Черні послався на відповідь держсекретаря Ватикану кардинала П’єтро Пароліна, який назвав бомбардування пологового та дитячого госпіталю в місті на південному сході України 9 березня «неприйнятним».

За даними Маріупольської міської ради, внаслідок удару російської авіації загинули щонайменше троє людей, у тому числі дитина, і щонайменше 17 лікарів, діти та вагітні жінки отримали поранення.

«Кардинал Паролін правий; це неприпустимо. Ми повинні припинити ці напади на мирних жителів», – сказав кардинал Черні.

Кардинал Майкл Черні, який народився в тодішній Чехословаччині до того, як його родина переїхала до Канади, є тимчасовим префектом Дикастерії сприяння інтегральному розвитку людини. Його та кардинала Конрада Краєвського цього тижня відправив до України Папа Франциск. Кардинал Краєвський, який відповідає за благодійність Папи, відвідав західноукраїнське місто Львів після першої зупинки у рідній Польщі.

Обидва кардинали відвідують Україну, щоб допомогти біженцям, які рятуються від війни. За оцінками Агентства ООН у справах біженців, понад 2,3 мільйона українців покинули країну за два тижні після вторгнення Росії 24 лютого.

Кардинал Краєвський, Папський роздавач милостині, повідомив «VaticanNews» 9 березня, що перебуває у Львові.

«Тут кожні п’ять хвилин я бачу біженців, які прибувають зі східної частини Києва», – сказав кардинал. «В основному це жінки з дітьми. Хтось хоче потрапити до Польщі, хоче триматися біля кордону, але є ті, хто переїхав сюди до Львова – тут ще немає війни, хоча й дуже небезпечно – і вони чекають визволення, чекають на те, щоб повернутися».

Саме у Львів «через Польщу надходить велика кількість допомоги від європейської спільноти. Все розвантажується на великих складах, а звідси вантажівки їдуть до Києва, до Одеси, на південь країни», – сказав він. Кардинал Краєвський додав, що, на щастя, «вся ця допомога все ще досягає свого місця призначення, незважаючи на бомбардування».

Благодійний офіс Папи також допоміг оплатити паливо для вантажівок, які везуть гуманітарну допомогу в Україну, сказав папський посланець.

«Скрізь, де є трохи місця, все зайнято біженцями, які моляться, які мають надію, які дійсно дякують європейській спільноті, яка приносить їм стільки допомоги, яка поряд з ними, яка молиться за них».

Як повідомляє «VaticanNews», кардинал Черні відвідав західноукраїнське місто Берегово, що на кордоні з Угорщиною. Там він став свідком боротьби між бідними біженцями та їхніми співвітчизниками, які прагнули ними скористатися.

Деякі українці пропонують фальшиві медичні довідки про погане здоров’я українським чоловікам, які утримуються всередині країни через воєнний стан. Деякі також пропонують транспорт до Будапешта за завищеними цінами, особливо жінкам, які бояться стати жертвами торгівлі людьми, коли їдуть угорським автобусом.

Кардинал Майкл Черні підкреслив, що «торгівля людьми є справжньою проблемою, трагедією в трагедії, яка живиться гуманітарними кризами».

На зустрічі кардинала Черні з місцевими релігійними лідерами єпископ-помічник Мукачівської єпархії латинського обряду єпископ Микола Лучок назвав насильство в Україні «геноцидом». «Для нашого народу це Via Crucis, Хреста дорога, і багато хто готовий йти на Голгофу. Українці не тікають; вони не здаються; ми хочемо захищати цінності свободи, правди, людської гідності», – сказав владика Лучок, повідомляє «VaticanNews».

Кардинал Черні також зазначив, що присутність папських посланців в Україні «є подвійною відповіддю, відповіддю негайного милосердя та інтегрального людського розвитку в довгостроковій перспективі. Зобов’язання, яке триватиме віками». Він підкреслив відданість Папи Франциска робити все можливе для сприяння миру. «Якщо у вас є уявлення про те, що можна зробити, не соромтеся робити пропозицію», – сказав він.

Окрім мирян-волонтерів Карітасу та інших груп, які допомагають біженцям, для тих, хто тікає від конфлікту, відкривають свої обійми релігійні громади та католицькі організації, присутні в Україні та інших країнах Європи. Отець Михайло Чабан, Провінційний настоятель отців-салезіян віце-провінції Пресвятої Богородиці Неустанної Помочі України, сказав ACI Stampa, італійському партнерському агентству CNA, що «ситуація продовжує залишатися трагічною. Ми готуємося до ще більш важких часів».

«Ми не знаємо, як довго триватиме ця війна, і тому ми повинні бути готові навіть до тривалого періоду… Дуже багато жертв серед солдатів, але й серед мирного населення», – сказав священник.

«Увесь світ чекає негайних рішень, щоб зупинити агресора. По всій Україні існує загроза бомбардувань. Сьогодні дуже страждає наша столиця Київ, а також території, що межують з Росією. Люди тікають з дому».

З 2018 року італійський Фонд Дона Карло Ньоккі також працює в Україні, де заснував «Дім милосердя», в якому ще кілька тижнів тому утримував сотню неповнолітніх з переважно розумовими вадами. Тетяна Дубина, президент приймального пункту, розповіла, що наразі в будинку проживають троє працівників, 30 неповнолітніх та 40 дорослих з дітьми.

Описуючи життєву ситуацію на південному заході України, де розташований фонд, вона сказала: «Ті, хто живе в навколишньому селі, не можуть переїхати і залишаються в своїх домівках. Бензин закінчився, запасів води не вистачає, магазини закриті або без запасів, а в аптеках стоять великі черги».

«Підземні бункери підготовлені, щоб у разі потреби сховатися. Інтернет працює лише з перебоями, телефонні лінії, здається, не створюють жодних проблем. Нас чекають найгірші часи».

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next