АКТУАЛЬНО

«Ми покликані ділитися Богом, щоб запалювати інших»: у соборі Святої Софії в Римі завершили різдвяний час розколядою

Середа, 02 лютого 2022, 10:11
29 січня, у неділю Закхея та у свято Трьох святителів - Василія Великого, Григорія Богослова та Івана Золотоустого за григоріанським календарем, у прокатедральному соборі Святої Софії УГКЦ в Римі після Божественної Літургії відбувся Чин освячення свічок і розколяда.

Виголошуючи проповідь у неділю про Закхея, о. Дмитро Кудін, віцеректор собору, наголосив, що цей день є «духовним містком, який поєднує різдвяний час із великопісним». Адже вже через чотири неділі розпочнеться Великий піст. «Зустріч Ісуса із Закхеєм відбувається в останню подорож Спасителя до Єрусалиму. Закхей, як голова над митарями, був багатим. Сучасними словами, він був  “податківцем”, у суспільстві його не любили, тому що забирав останнє від людей. Навіть більше, він збирав ці кошти для Римської імперії, а не для ізраїльського народу, через що його ще більше не любили», - пояснив він. Тож митар, шукаючи любові, прагне зустрічі із Богом. За словами проповідника, цей євангельський уривок варто поділити на три частини. Перша частина, у якій розповідається, що Закхей був багатим і нещасливим, бо не вмів правильно розділити кошти. Друга – рішення митаря  зустрітися з Ісусом, через що він йде в натовп, будучи малого зросту, знаючи, що йому можуть кричати вслід образливі слова. Третя – навернення Закхея і прийняття рішення віддати половину майна бідним, а іншу половину – людям, яким чинив зло. «У Старому Завіті чітко описано, за які проступки скільки потрібно віддавати. Однак Закхей повертає більше ніж там описано, бо він доторкнувся до Божої любові і усвідомив, що без неї все є марним і пустим. Цей уривок говорить нам: щоб зустрітися із Богом, потрібно докласти зусилля і змінитися», - вів далі душпастир.

Таким чином присутність Божої любові через Тайну Пресвятої Святої Євхаристії змінює людину. «Ми приїхали сюди на заробітки і тому вивчили італійську мову, так само і в духовному житті, щоб духовно зростати, потрібно докладати зусиль. До того ж нині ми вшановуємо пам'ять трьох святителів – Василія Великого, Григорія Богослова, Івана Золотоустого, які в четвертому столітті обороняли Церкву від небезпеки єресі. Своїм християнським життям і діяльністю вони спричинилися до поширення християнства», - додав о. Дмитро. За його словами, кожне добре діло і слово приводить людину до Бога, але для цього потрібні три умови: бажання, зусилля, зміна. «Ми покликані ділитися Богом, щоб запалювати інших. Ми є тими свічками, які мають запалювати ближніх в любові до миру і добра, до Бога», - завершив о. Дмитро.

Після цього відбувся Чин освячення свічок, а на завершення студенти Папської колегії святого Йосафата в рамках розколяди колядували та віншували.

Пресслужба релігійного товариства «Свята Софія»


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next