АКТУАЛЬНО

«Ми є спадкоємцями невмирущого духу отця Маркіяна», – Владика Михайло (Колтун)

Середа, 09 листопада 2011, 13:51
8 листопада 2011 року в с. Нестаничі Радехівського деканату на Львівщині відбулися урочисті заходи, приурочені до 200-річчя з дня народження о. Маркіяна Шашкевича. Правлячий єпископ Сокальсько-Жовківської єпархії Владика Михайло (Колтун) очолив Божественну Літургію у храмі, в якому з 1838 р. до 1841 р. священнодіяв о. Маркіян.
8 листопада 2011 року в с. Нестаничі Радехівського деканату на Львівщині відбулися урочисті заходи, приурочені до 200-річчя з дня народження о. Маркіяна Шашкевича. Правлячий єпископ Сокальсько-Жовківської єпархії Владика Михайло (Колтун) очолив Божественну Літургію у храмі, в якому з 1838 р. до 1841 р. священнодіяв о. Маркіян. Слід відзначити, що біля храму відновлено стару плебанію, у які відкрито музей-садибу о. Маркіяна. Після Архиєрейської Літургії священнослужителі освятили музей та відспівали Панахиду за о. Маркіяна. Відтак розпочався урочистий мітинг, під час якого о. Маркіяна називали «справжнім апостолом українського відродження». У промові Владика Михайло наголосив, що життя о. Маркіяна було запалене вогнем Божої благодаті і завдяки їй він боровся «за ідентичність нашого християнства та ідентичність нашого народу». «Ми є спадкоємцями його невмирущого духу, який він залишив після себе. Однак це не просто він заявився у своєму часі, але цей час приходить до нас, щоб ми могли відчути в собі відповідальність за себе, за тих, хто є навколо, за Церкву і за державу», – сказав єпископ. Роман Лубківський висловив думку про те, що «Маркіян Шашкевич – це блискавка в руках Господа, яку він кинув на темний край, який вже не належав українцям». Порівнюючи обставини, в яких жив поет і священик із теперішнім часом, промовець сказав, що «дехто хоче псевдокультури, де українське було б розчинено в іншому, в торгашеському, в космополітичному». Відтак п. Роман запитав: «То де ж ми існуємо? Блискавка Шашкевича показує наше місце: ми є тут, ми є автохтони, ми є нормальний, працьовитий народ. Ми не є лакузи, ми не є гнилизна, якою нас демонструють у фільмах чи коміксах». Звертаючись до священнослужителів, доповідач сказав: «Ця блискавка має осяяти і душі священиків, - не тих, які сьогодні прийшли, а тих, які думають про іномарки, про те, щоб їхні доми нагадували храми, про те, щоб у їхньому селі перестала існувати дерев’яна церква». За роки незалежності згоріло 88 дерев’яних церков: за словами п. Лубківського, «не тільки електрика це все нищить». Відтак промовець закликав: «Подумаймо про це, маючи таку унікальну можливість». На завершення всі охочі оглянули музейну експозицію про отця Маркіяна, а діти та молодь із зацікавленням пізнавали світ видатного греко-католицького священика.  

Прес-служба єпархії

Додаток Маркіян Семенович Шашкевич (6 листопада 1811 р., с. Підлисся – †7 червня 1843 р., с. Новосілки) – священик УГКЦ, один із перших священиків, який у той час проповідував українською мовою, письменник, поет – зачинатель нової української літератури в Галичині, культурно-громадський діяч, речник відродження західноукраїнських земель. Очолив «Руську трійцю», ініціатор видання альманаху «Русалка Дністровая» (1837 р.). Виступав за рівноправність української мови з польською.
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next