АКТУАЛЬНО

«Майбутній університетський храм буде знаком «софійності» УКУ і того, що сюди приходять викладати і вчитися cповнені Богом люди», − Глава УГКЦ

Вівторок, 03 вересня 2013, 17:47
На початку цього року ми згадували 50-річчя звільнення Патріарха Йосифа (Сліпого) із сибірських таборів. Перебувши той пасхальний шлях, який проходила його Церква до вільного і вічного міста Рима, ієрарх приніс із собою благословення для всієї нашої Церкви і рідного народу. Патріарх Йосиф був благословенний, бо все своє життя віддав служінню Богові і готовий був скласти його остаточно на вівтар Господній у сибірських таборах.

Про це сказав Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, під час проповіді на Архиєрейській Божественній Літургії з нагоди освячення наріжного каменя під будівництво храму Святої Софії та нового академічного корпусу Українського католицького університету 3 вересня 2013 року.

На переконання Предстоятеля УГКЦ, благословенним Патріарх Йосиф був ще й тому, що він приніс воскресіння для українських громад у всьому світі. І це воскресіння наша Церква сьогодні переживає на всіх теренах України.

Заснувавши Український католицький університет Святого Климента-Папи в Римі, Патріарх Йосиф (Сліпий), на думку Великого канцлера УКУ Блаженнішого Святослава, прагнув створити спільноту благословенних і віруючих людей, своєрідну «мережу людських стосунків».

Першоієрарх УГКЦ переконаний, що УКУ - великий дар для Божої Церкви, бо свідчить про те, що в Україні є «живою» спільнота віруючих людей, які шукають не людської сили і слави, а Божої правди й науки. А отже, в Україні «живою» є  Церква, Тіло воскреслого Христа.

Як відомо, на території студентського містечка невдовзі почнуть зводити університетський храм Святої Софії. Саме Божа Премудрість, на думку Глави Церкви, є силою християнського життя, і тільки віруюча людина здатна поєднати Божу мудрість з людською, а відтак «проектувати світло віри  на життя людини в сучасному світі».

«Цей храм буде завжди знаком «софійності» цього університету і того, що в його серце приходять викладати і вчитися сповненні Богом люди. Дякуймо Господу за всі благословення, які отримала наша Церква  і наш народ за посередництвом Патріарха Йосифа через УКУ. Нехай Божа Премудрість, яка спочиває в Пречистій Діві Марії, як Престолі Премудрості, буде нашою провідницею на цьому шляху», − завершив Глава УГКЦ.

Після Архиєрейської Літургії Блаженніший Святослав, єпископи та священослужителі освятили наріжний камінь під будівництво університетського храму Святої Софії та новий академічний корпус.

Додамо, що з Главою Церкви співслужили владики: Володимир (Війтишин), Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський; Ігор (Возьняк), Архиєпископ і Митрополит Львівський, Василь (Семенюк), Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський, Борис (Ґудзяк), Єпископ єпархії Святого Володимира Великого у Франції, Ярослав (Приріз),  Єпарх Самбірського-Дрогобицький, Василь (Івасюк), Екзарх Одесько-Кримський, Йосафат (Говера), Екзарх Луцький, Гліб (Лончина), Єпископ єпархії Пресвятої родини з осідком у Лондоні, Іриней (Білик), канонік римської папської базиліки Святої Марії Більшої, та численне духовенство. Участь у спільній молитві взяли і численні високопосадовці, серед яких і посол США в Україні.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next