АКТУАЛЬНО

«Карітас» вчив волонетрів проводити превентивні заходи з протидії торгівлі людьми

П'ятниця, 31 січня 2014, 13:38
Щороку десятки тисяч українців у цілому світі стають предметом торгівлі: їх обдурюють, продають і в більшості випадків схиляють до життя і праці в рабських умовах, змушують займатися наданням послуг сексуального характеру, працювати на підпільних виробництвах, у будівельній галузі. Зупинити цей процес можна лише за допомогою активної просвітницької роботи серед молоді, переконані в «Карітасі».

Працівники Івано-Франківського «Карітасу» нещодавно провели 5 превентивних заходів для волонтерів Рожнятівського, Гроденківського, Надвірнянського, Косівського районних центрів соціальних служб для дітей і молоді та Івано-Франківського міського ЦСССДМ в рамках проекту «Автопробіг «Скажи STOP торгівлі людьми». Метою проекту є активне залучення молоді до інформативної роботи із запобігання злочинам торгівлі людьми.

«Щоб не стати жертвою торгівлі людьми, передовсім важливо знати причини, які призводять до виникнення цього злочину проти людини, а також вміти використовувати заходи безпеки для запобігання поширенню цього явища в суспільстві», -- наголошував у спілкуванні з волонтерами Микола Фурик, керівник проекту.

Програма превентивних заходів  передбачала  ознайомлення волонтерів із законодавством, яке спрямоване на запобігання торгівлі людьми, підвищення ефективності переслідування осіб, які вчиняють цей злочин або сприяють його вчиненню, а також на захист прав осіб, що постраждали від торгівлі людьми та надання їм допомоги. Волонтерам розповіли  реальні життєві ситуації, що можуть призвести до потрапляння в рабство, а також про заходи безпеки під час виїзду за кордон з метою  навчання, відпочинку, знайомств чи працевлаштування. Завдяки історіям постраждалих Оксани, Марини і Олега та  перегляду  фільму MTV EXIT «Життя на продаж» глядачі побачили жахливі реалії торгівлі людьми, а молодь отримала інформацію про те, як уберегти себе у процесі пошуку роботи та під час подорожі.

Обговорюючи фільм, молодь конкретизувала можливі  шляхи до  подолання  проблеми  торгівлі людьми в їхньому регіоні. Тренери, які  пройшли спеціальне навчання під час Молодіжного форуму в Києві  18-22 листопада 2013 року, запропонували багато  креативних ідеї щодо можливостей проведення інформаційних заходів під час автопробігу, які в рамках проекту  будуть проведені в  районних центрах із завершальним етапом в  Івано-Франківську у лютому 2014 року.

Здобуті під час тренінгу знання волонтери закріпили під час брейн-рингу, квесту, настільної гри «Галопом по Європах». Сповнені нових ідей, учасники  заходів  готують  домашнє завдання - сценарій превентивного заходу у своєму районі за участю учнівської та студентської молоді з демонстрацією фільму MTV EXIT «Життя на продаж».

Превентивні заходи для 71 волонтера організовано спільними зусиллями Івано-Франківського ОЦСССДМ та БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» в рамках міні-гранту «Автопробіг «Скажи СТОП торгівлі людьми», який виконується в рамках проекту «Залучення молоді до запобігання торгівлі людьми в Україні», що його реалізує Український фонд «Благополуччя дітей» у партнерстві з MTV EXIT за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та в рамках проекту «Розвиток мережі консультативних центрів для протидії торгівлі людьми і допомоги потерпілим від торгівлі людьми», що фінансується МБФ «Карітас України».

Прес-служба Івано-Франківської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next