АКТУАЛЬНО

Капелана Андрія Зелінського нагороджено орденом “Народний герой України”

Четвер, 04 червня 2015, 21:11
4 червня о 12.00 в Національному заповіднику “Софія Київська” відбулося нагородження 23-х великих українців – військових, волонтерів, медиків, капеланів. Вісьмох із них уже немає в живих.

 Вони віддали своє життя заради миру і добробуту на нашій землі. “Народний герой України” – недержавна нагорода. Понад 300 людей із 16 країн світу віддали своє срібло для виготовлення орденів, – розповідає журналіст Андрій Боєчко сайту censor.net.

Серед нагороджених – о. Андрій Зелінський (ТІ), що вже рік душпастирює в гарячих точках зони АТО, відбуваючи тривалі ротації на Сході України.

“Це дуже важлива нагорода для нас, як для військових капеланів УГКЦ, – каже о. Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України. – Отець Андрій – один із перших капеланів, котрі зголосилися до душпастирства в зоні АТО. Ще 10 років тому, як семінарист, Андрій Зелінський переступив поріг Академії сухопутних військ імені П. Сагайдачного у Львові. Відтоді священик не покидав справи військового капеланства. Його харизма допомагає служінню військовослужбовцям, а самовіддана душпастирська праця є зразком для наслідування. В особі о. Андрія, який отримав сьогодні орден “Народний герой України”, українці визнали діяльність усіх капеланів, що служать нашим військовим на Сході України”.

Сам проект розпочався через соцмережі. Ініціатива Андрія Боєчка була підтримана 200 000 читачів, які прокоментували, перечитали чи подали інформацію, кого б вони хотіли бачити серед нагороджених. Станом на кінець листопада 2014 року список складався з 1000 осіб, сьогодні їх біля 2000. Комісію з нагородження було вибрано за тим же принципом – довіра людей.

Номінацій на нагородження є всього дві – бійці та волонтери (медики, капелани, журналісти, громадські діячі). Герої отримали орден, до якого входить пластикова картка з винагородою в розмірі 1000 грн та монета Нацбанку “Революція гідності”. Нагороджені отримали путівку на двотижневий відпочинок у санаторії на Закарпатті. Усі ресурси, на які було здійснено цей проект – благодійні. Відпочинкові бази запропонували свої послуги для реабілітації військовослужбовців та волонтерів безкоштовно.

“Багато чиновників із Міноборони запитують, яке право ми маємо виготовляти ордени, – каже Андрій Боєчко. – І я завжди їм відповідав: “Якщо народ має право годувати армію, одягати і взувати її, лікувати і споряджати – тоді ми маємо повне право і нагороджувати”.

kapelanstvo.org.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next