АКТУАЛЬНО

Храм, у якому служив блаженний Григорій (Хомишин), відсвяткував 100-річчя

Понеділок, 13 серпня 2012, 17:08
12 серпня 2012 року греко-католицька парафія с. Гадинківці Копичинецького деканату Бучацької єпархії УГКЦ відсвяткувала 100-ліття своєї церкви Різдва Пресвятої Богородиці. Відомо, що в цьому храмі неодноразово служив уродженець села Єпископ Станіславський Григорій (Хомишин) (тепер - блаженний УГКЦ і покровитель Бучацької єпархії). Про це повідомляє прес-служба Бучацької єпархії УГКЦ.
12 серпня 2012 року греко-католицька парафія с. Гадинківці Копичинецького деканату Бучацької єпархії УГКЦ відсвяткувала 100-ліття своєї церкви Різдва Пресвятої Богородиці. Відомо, що в цьому храмі неодноразово служив уродженець села Єпископ Станіславський Григорій (Хомишин) (тепер блаженний УГКЦ і покровитель Бучацької єпархії). Про це повідомляє прес-служба Бучацької єпархії УГКЦ. На святкування ювілею церкви прибув Владика Дмитро (Григорак), Єпарх Бучацький. Музичними дарунками привітав Єпископа сільський духовий оркестр, а діти катехитичної школи зустріли Владику хлібом-сіллю й віршами. Далі Архиєрей освятив новий розпис храму, який виконав художник Роман Панінко. Після освячення розпису відбулася Свята Літургія, яку з Владикою Дмитром служили п’ятнадцять священиків і три диякони Бучацької єпархії. Пісенно супроводжував Богослужіння хор парафії Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці м. Чорткова «Благовіст» (керівник – Любомир Хомишин). Після Святого Євангелія Єпарх Бучацький звернувся до присутніх із пастирськими настановами. Владика розповів про життя, діяльність і самопожертву блаженного священномученика Григорія (Хомишина). Наприкінці Богослужіння з рук Владики ієрейські свячення отримали диякони: о. Микола Слободян і о. Роман Шимон. Після відправи Єпарх Бучацький подякував за запрошення взяти участь у святкуванні ювілею й вручив отцю-пароху та парафії грамоти за активне життя в середовищі УГКЦ. Завершилося свято благословенням вірних, яке уділили нововисвячені священики. Варто зауважити, що в парафії збереглася чаша, яку подарував церкві блаженний Григорій. Про зв’язок Владики Григорія із столітнім храмом та селом свідчать пам’ятник священномученику, що стоїть на парафіяльному подвір’ї, і меморіальна таблиця на одному з будинків. Про блаженного розповідають і матеріали в музеї історії села, який діє в місцевій школі.  

Департамент інформації УГКЦ

Довідка: Єпископ Григорій (Хомишин) народився в с. Гадинківці Гусятинського району на Тернопільщині 25 березня 1867 р. Там відвідував народну школу. Далі навчався в Тернопільській гімназії. Отримавши ієрейські свячення, студіював богослов’я у Відні (1894-1899). 1902 р. Митрополит Андрей (Шептицький) призначив його ректором Львівської духовної семінарії. 1904 р. в соборі Св. Юра о. Григорія висвятили на єпископа й призначили Єпископом-ординарієм Станіславської єпархії. У ній новопризначений Владика активно розвивав духовно-релігійне життя: 1907 р. заснував духовну семінарію, видавав періодичне видання для священиків «Добрий пастир», сприяв розвитку чернечих спільнот та християнських організацій. За духовно-просвітницьку діяльність 1939 р. Владику заарештували. 1945 р. відбувся другий арешт. Помер Єпископ Станіславський 17 січня 1947 р. у в’язниці НКВС у Києві. 2001 р. Папа Римський Іван-Павло ІІ підніс Владику Григорія до гідності блаженного УГКЦ. Нині священномученик є покровителем Бучацької єпархії, а його ім’ям названа Чортківська дяківсько-катехитична академія, біля якої також встановлено погруддя Єпископа.
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next