АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ закликає людей сповнитися острахом Господнім і позбуватися страху перед владою

Понеділок, 15 жовтня 2012, 13:59
«Вибори – це Божий дар, який ми зобов’язані шанувати шляхом активної участі в них. Нам потрібно голосувати за тих кандидатів, які своєю діяльністю найбільше довели, що дбають про загальне благо. Кожен виборець має моральний обов’язок голосувати чесно, тобто згідно з волею власного сумління», – звертається Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, у своєму слові «Про страх перед владою і страх Господній» до тих, «хто не наважується діяти згідно з волею сумління».
«Вибори – це Божий дар, який ми зобов’язані шанувати шляхом активної участі в них. Нам потрібно голосувати за тих кандидатів, які своєю діяльністю найбільше довели, що дбають про загальне благо. Кожен виборець має моральний обов’язок голосувати чесно, тобто згідно з волею власного сумління», – звертається Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, у своєму слові «Про страх перед владою і страх Господній» до тих, «хто не наважується діяти згідно з волею сумління». Предстоятель Церкви наголосив на тому, що багато людей, усвідомлюючи незаконність і аморальність маніпуляцій, вважають, що краще підкоритися владному тискові і піддатися примітивному підкупу. На думку Блаженнішого Святослава, цими людьми керує страх втратити навчання, роботу чи бути покараними органами влади. «Це ламає людину, оскільки нашіптує їй: «Усі ці загрози реальні, вони висять над тобою вже тепер. Ти маленька людина і ніхто тебе не захистить, тому тобі краще підкоритися»», – наголосив автор документа. Від «липкого почуття страху» Першоієрарх пропонує «ліки». Найперше, на його думку, це міжлюдська солідарність, адже людина, яка відчула плече свого однодумця, помічає, що страх її покидає і на його місце приходить почуття побратимства. Ще один засіб від страху – голос людського сумління. «Він тихий, але набагато сильніший, ніж хтось із нас собі думає. Історія Церкви знає численні випадки раптових навернень і щирого каяття, причиною яких є лише одне: нестерпний докір сумління», – наголосив Блаженніший Святослав, зазначаючи, що в основі подолання страху є перемога, що її здобуває в людині божественне над гріховним. Тому в людини, яка поклала свою надію на Господа, страх перед владою чи іншою земною загрозою поступається місцем визвольному страхові Божому.

У своєму посланні Глава Церкви пояснює відмінність між земним страхом і Господнім страхом. За його словами, земний страх паралізує людину й позбавляє її миру в душі, тому людина постійно перебуває в тривозі, що ще більше помножує її страх, а страх Господній – це готовність виконувати Його заповіді, зокрема любити свого ближнього. І ця любов робить дива, бо «страху нема в любові, а, навпаки, досконала любов проганяє геть страх, бо страх має в собі кару, а хто боїться, той недосконалий у любові» (І Ів. 4, 18).

«Не обманює людину Церква, коли пропонує сповнитися острахом Господнім, що означає довіритися Йому, відчути Його присутність біля себе і Його всеоживляючу десницю на собі, і тому позбутися земного страху та почуття самотності. Хто довіриться цьому великому почуттю, той перестане боятися і сповниться надією», – переконує Предстоятель Церкви.

Слово Блаженнішого Святослава буде зачитано в усіх храмах УГКЦ 21 жовтня, напередодні виборів.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next