АКТУАЛЬНО

«Два собори УГКЦ в одній пасхальній писанці»: діти недільної катехитичної школи «Свята Софія» в Римі прикрасили великоднє яйце

Середа, 05 травня 2021, 11:29
Вихованці недільної катехитичної школи «Свята Софія» святкового дня Воскресіння ГНІХ, 2 травня, на подвір’ї прокатедрального собору Святої Софії в Римі декорували велику пасхальну писанку наліпками. Центральна тематика писанки стала «Два собори УГКЦ» (Патріарший собор Воскресіння Христового УГКЦ в Києві та прокатедральний собор Святої Софії УГКЦ в Римі).

Головними елементами декорування були дві великі наліпки у формі цих храмів, а також інші важливі символи, притаманні традиції української писанки.

Традицію декорування великодньої писанки на подвір’ї собору започаткували ще чотири роки тому і щоразу це відбувається в різній тематиці. У такий спосіб вчителі школи прагнуть заохотити українських дітей в Римі поширювати свої традиції в країні-поселення.

«Патріарх Йосиф Сліпий, будуючи собор Святої Софії в Римі, мав на меті створити духовний зв'язок між Софією Київською і Софією, храмом, що є місцем "собирання в розсіянні сущих". Мета цієї великодньої акції полягає в тому, аби писанка із зображенням двох соборів стала нам нагадуванням щодо духовного єднання між Патріаршим собором в Києві та прокатедральним собором в Римі. Це своєрідний обмін пасхальною радістю між материнською Церквою і Церквою на поселенні», - розповів о. Марко Семеген, настоятель прокатедрального собору Святої Софії, голова товариства «Свята Софія».

«Писанка – це, фактично, візитна картка українців у світі, адже багато народів мали подібну традицію, але її не зберегли. Українцям вдалося її зберегти і ми хочемо популяризувати такий звичай і в Італії», - розповіла п. Леся Романів, керівниця школи. У катехитичній  школі, що діє при соборі, намагаються прищепити дітям розуміння того, що в найбільші християнські свята українці завжди приходять на молитву до своїх церков на поселеннях, таких, як собор Святої Софії, єднаючись молитовно зі всіма українцями в Україні. «Більшість наших вихованців виросли в італійському суспільстві і тому себе сприймають вже більше в контексті Італії. Коли відбуваються пам’ятні дні в історії України й Церкви, ми намагаємося їх заохочуючи до співпраці в більш практичний спосіб, навіть коли спогадуємо трагічні сторінки української історії», - пояснила вона.

Писанка буде знаходитися біля центрального входу до собору протягом всього Великоднього періоду.

Руслана Ткаченко для пресслужби товариства «Свята Софія»
Автор світлин Юрій Ганчук


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next