АКТУАЛЬНО

“До пам’яті жертв Голодомору в наших молитвах долучилася пам’ять про загиблих під час Майдану та війни на Донбасі”, - владика Борис (Ґудзяк) в соборі Паризької Богоматері

Понеділок, 20 листопада 2017, 13:34
Листопадове вшанування пам’яті жертв Голодомору в соборі Паризької Богоматері є традицією для української громади Франції. Саме тому 19 листопада відслужили Літургію за жертв Голодомору в Україні в катедрі Нотр-Дам у Парижі.

Очолив Літургію владика Богдан (Дзюрах), секретар Синоду Єпископів УГКЦ, у співслужінні з владикою Борисом (Гудзяком), Єпархом єпархії Святого Володимира Великого в Парижі.

Участь у Богослужінні взяли зі світської сторони: Президент СКУ п. Євген Чолій, Посол України у Франції, єпископ-помічник Паризької архидієцезії РКЦ в Франції, представники Маронітської Католицької Церкви, Православних Церков, українських громадських організацій Франції, численні вірні, які по вінця заповнили головний католицький храм Франції.

Зокрема, владика Борис у соборі Паризької Богоматері на вшануванні пам’яті жертв Голодомору, Майдану та війни звернувся до присутніх такими словами: “Уже чотирнадцять років у цей період ми молимося за жертв жахливого зла – штучного голоду, організованого радянським урядом на українських землях у 1932–1933 роках. Хоча пам’ять від 4 до 10 мільйонів селян, фізично знищених через повільні тортури голоду, десятиліттями замовчувалася в Радянському Союзі, сьогодні правда про них відкривається українцям і французам, як і правда про інші геноциди ХХ століття – вірменський, єврейський, камбоджійський, руандійський… Цього року ми особливо згадуємо також Ємен, де від військових дій та гострої гуманітарної кризи потерпають мільйони людей, а серед них – багато дітей", –сказав владика на початку своєї проповіді.

На думку владики Бориса, за кожною жертвою стоїть унікальний задум Господа, Його образ і подоба, Його любляча рука, яка створила кожного з нас, а за кожною жертвою – історія роду, родини, стосунків, прагнень і надій. “Три роки тому до пам’яті жертв Великого Голоду в наших молитвах долучилася пам’ять про тих, які загинули під час Майдану та війни на Донбасі, захищаючи гідність і свободу України та Європи. Тільки за офіційною статистикою понад десять тисяч чоловіків і жінок втратили життя, два з половиною мільйони стали біженцями, – зазначив проповідник і додав: – Дуже близькими є для нас образи новітніх жертв, які ще “вчора” ходили вулицями наших міст – Юрія Вербицького, Сергія Нігояна, Устима Голоднюка, Богдана Сольчаника, Василя Сліпака, Аміни Окуєвої…”

Варто додати, що в суботу, 18 листопада 2017 року, в Санлісі (Франція) відбувся традиційний день пам’яті жертв Голодомору, Героїв Небесної сотні та війни на Сході України. У події взяли участь близько вісімдесяти осіб. Згодом владика Борис очолив Божественну Літургію в церкві Святих мучеників Бориса і Гліба. Загалом суботній день розпочався покладанням вінків до пам’ятника Анні Ярославні, королеві Франції. Цього року в Санлісі також відзначали 50-ліття Світового конгресу українців (СКУ), тож після спільного обіду відбувся круглий стіл на тему 50-ліття СКУ. День пам’яті, молитви та спілкування закінчився Вечірнею в храмі Святих Бориса і Гліба.

Довідка:

Світовий конгрес українців (СКУ) — організація, яка є міжнародною координаційною надбудовою українських громад у діаспорі, що представляє інтереси понад 20 мільйонів українців. СКУ є визнаний Економічною та соціальною радою ООН як неурядова організація зі спеціальним консультативним статусом.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next