АКТУАЛЬНО

Для священників Кам'янець-Подільської єпархії провели навчальний модуль

Субота, 20 листопада 2021, 17:05
З 15 по 20 листопада 2021 року відбувся черговий навчальний модуль для священників Кам'янець-Подільської єпархії УГКЦ у рамках програми «Психічне здоров’я».

Проведення заходу відбувалося у рамках проєкту Української соціальної академії щодо розвитку управлінських здібностей для священників, який реалізується спільно із Факультетом наук про здоров’я Українського католицького університету. А місцем проведення цих теоретично-практичних, а також оздоровчо-лікувальних та духовних занять послужив Духовно-просвітницький центр святого Пантелеймона в Моршині.

Упродовж кількох днів понад двадцять священнослужителів з Поділля мали нагоду збагачуватися новим досвідом у ділянці психології із викладачами навчальної програми – Олесею Криськів, керівницею Центру психічного здоров'я та травматерапії «Простір надії» при Українському католицькому університеті (УКУ); Анастасією Широкою, доценткою кафедри психології та психотерапії УКУ; Оленою Купріян, психотерапевткою та фахівцем центру психічного здоров’я і травматерапії «Простір Надії», УКУ; Наталею Ільчишин, асистенткою кафедри психології та психотерапії УКУ, викладачкою Василіанського інституту філософсько-богословських студій митрополита Йосифа В. Рутського.

Під час навчальної програми учасники зосередилися на явищі «емоційного вигоряння», досліджували тестуванням власний стан у контексті цього поняття, дізнавалися про ознаки і особливості стану емоційного вигоряння та можливі шляхи його вирішення. Після цього хтось називав свій стан «несподівано задовільний», для когось він набув вигляду «підгорівшого», однак у світлі практичного фахового тренінгу всі спільно вчилися методик подолання емоційного вигоряння. Окремою тематикою навчання було також дослідження думок і почуттів людини у контексті «стресу» і всього, що пов’язано із ним. Не оминули й питань задоволення власним життям, визначенням життєвих пріоритетів та цілей, способів розпізнання психологічних потреб і ін.. Також зосередилися у навчальному модулі і на одному із важливих факторів життя, а саме належному ставленні до себе, що за словами психотерапевтки Олени Купріян, «виражає себе у здатності жити своїм життям, вести здоровий спосіб життя та спиратися на себе, маючи при цьому свої власні життєві цінності і цілі».

Серед найбільш виражених коментарів та відгуків учасники програми «Психічне здоров’я» підкреслили велику актуальність цих тем у практичному вжитку, зокрема в їх пасторальному служінні у Церкві. Адже такі часто виражені прояви негативних психологічних людських станів важливо зауважити, вміти розпізнавати як їх причини, так і способи вирішення, відповідно допомагаючи в спосіб правильний і корисний.

Пресслужба Кам'янець-Подільської єпархії


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next