АКТУАЛЬНО

Для німецької католицької організації "Реновабіс" освятили переносний іконостас та престол

Понеділок, 02 вересня 2013, 17:49
«Європа – це не тільки рятування євровалюти, але передусім плекання миру та свободи», − такими словами кардинал Рейнхард Маркс відкрив 17 Міжнародний конгрес «Реновабіс». Захід проходив з 29 серпня по 1 вересня у баварському Фрайзингу (Німеччина) під гаслом «Свобідні й солідарні − християни в почутті відповідальності за Європу».

Від Української Греко-Католицької Церкви у Конгресі взяли участь: владика Петро (Крик), Апостольський екзарх у Німеччині та країнах Скандинавії, о. д-р Олександр Петринко, віце-ректор Східної колегії (м. Айхштетт), о. д-р Ігор Шабан, голова Комісії християнської єдності, Андрій Васькович, директор Карітасу України, професори УКУ Мирослав Маринович та Олег Турій.

У рамках заходу відбулася особлива подія – освячення переносного іконостаса та престолу. Ідею створення такого церковного спорядження півтора року тому запропонував голова «Реновабісу» о. Стефан Дартман.

На його прохання колишній головний архітектор Айхштеттської єпархії (Баварія) Карл Фрай та о. д-р Олександр Петринко розробили проект, за яким було збудовано переносні іконостас, престол та жертовник, а також горнє сідалище та свічники. У майбутньому їх використовуватимуть для богослужінь під час різноманітних заходів та конгресів «Реновабісу». Особливістю іконостаса є ікона покровителів Європи: Кирила і Методія, апостолів слов‘ян, преподобного Венедикта Нурсійського, святих Бригітти, Катерини Сієнської та Едіт Штайн.

Чин посвячення іконостаса та престолу у співслужінні з шістнадцятьма єпископами та священиками з різних Церков здійснив архиєпископ Циріл (Василь), секретар Конгрегації для Східних Церков. Урочистість збагатили своїм співом студенти Східної колегії.

Перед початком богослужіння о. Олександр Петринко звернувся до зібраних на молитві з тематичною доповіддю про історію розвитку іконостаса у Східних Цервах. У своїй доповіді він наголосив зокрема на тому, що «новоосвячені переносні іконостас і престол для здійснення богослужінь у східній традиції є видимим знаком партнерства та співпраці благодійної організації “Реновабіс“ з Церквами у Східній Європі; вони створюють платформу для обміну духовними дарами між християнами Заходу і Сходу. Ми, брати і сестри Української Греко-Католицької Церкви, щиро цінуємо нашу дружбу і надзвичайно вдячні Богові за нашу з вами співпрацю».

 

ecumenism.com.ua/news/897/

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next