АКТУАЛЬНО

Директор Карітасу-Чернівці отець Любомир Іваночко: «Ми готові відповідати на гуманітарну кризу»

Понеділок, 28 лютого 2022, 15:49
Карітас-Чернівці вже готовий у ці дні нашої спільної боротьби із російським агресором надавати гуманітарну допомогу тим, хто постраждав від наслідків війни.

Благодійна організація «Карітас-Чернівці» пропонує свою допомогу біженцям та всім, хто постраждав від наслідків російсько-української війни.

Благодійна організація забезпечує такі потреби:

  • Зустріч і консультація біженців.
  • Гаряча їжа, продуктові набори, засоби гігієни.
  • Нічліг в ангарному приміщенні (типу пінопласт-карімат + постіль + буржуйки для приготування їжі та обігріву).
  • Можливість прийняти душ.
  • Можливість користування пральнею.

«Сьогодні ми активно мобілізуємо наші різні парафіяльні та біблійні спільноти. Адже саме вони є основою нашої благодійної діяльності. Зокрема, акцентуємо їхню увагу на потребі служіння і свідчення любові одне одному навіть у такий нелегкий та загрозливий для кожного з нас час. Водночас ці люди зможуть допомогти нам у наданні послуг та допомоги потребуючим», – повідомляє директор Карітасу-Чернівці о. Любомир Іваночко.

Окрім того, за словами отця Любомира, здійснюється активне інформування населення та вірних різних Церков про сучасну гуманітарну кризу та важливість відповіді на неї. Це інформування також включає інформаційну комунікацію в різних місцях – церквах, на вокзалах, центральній частині міста – про послуги та допомогу, які надає сам Карітас-Чернівці.

Водночас здійснюється закупівля продуктових наборів довгого зберігання – крупи, консерви, тушонки. Організатори таким чином намагаються забезпечити їжею та питтям людей на 5 днів.

«Ще одним важливим елементом нашої діяльності є різноманітні консультації, які ми надаємо потребуючим чи подорожнім. Адже ці люди залишилися без найнеобхідніших засобів. Часто вони розгублені та налякані, а тому мають потребу в психологічній підтримці. Відповідаючи на це, ми намагаємося створити своєрідну атмосферу духовного затишку. Водночас можемо надавати потрібну інформацію про місця, куди можна звернутися по допомогу чи то щодо повернення, чи щодо влаштування на роботу», - продовжує директор Карітасу-Чернівці.

Окремо варто згадати про тих, хто прибуває до Карітасу-Чернівці транзитом на один-два дні. «Ми намагаємося відгукуватися також на їхні потреби: надаємо засоби особистої гігієни, пропонуємо соціальну душову та пральню. Маємо професійну сушку. Людина може скористатися душем, закинути свої речі в пральну машину, а відтак їх посушити. На все їй знадобиться до трьох годин. Цією послугою в нас вже скористалися чотири сім’ї», – розповів о. Любомир.

Також в благодійній організації укомплектували мобільний виїзний бус. За допомогою цього транспорту працівники возять гарячу їжу в місця великого скупчення біженців, наприклад до кордону в Чернівецькій області. Через дві години після отримання повідомлення про потребу бус вже на кордоні.

«Очевидно, що ми не можемо забувати і про духовні кроки, про євангелізацію. Люди, які прибувають до нас, є надзвичайно відкритими на Бога, згадують про Його існування, запитують про причини сучасної ситуації. Ми не повинні шукати їм відповідей на питання «чому», але намагатися відповісти на питання «для чого». Це момент свідчення нашого християнства та любові», - зазначає священник.

«Сьогодні ми володіємо запасами на прийняття 50 сімей. Проте, змушені визнати, що місця для проживання спартанського типу. Це пов’язано із нестачею належного приміщення в нашої організації. Проте ми гарантуємо безпечне і тепле місце».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next