АКТУАЛЬНО

Аматори театру «Алетея» святкували Зіслання Святого Духа на Сході України

Вівторок, 29 травня 2018, 13:22
25-28 травня учасники християнського аматорського луцького театру «Алетея» та члени спільноти «Українська молодь - Христові!» під духовним проводом о. Августина Запоточного, ЧСВВ, відвідали Василіанський монастир Серця Христового у с. Званівка, що на Донеччині.

Ця подорож була відповіддю на запрошення намісника резиденції - о. Павла Федусіва, ЧСВВ, який свого часу виконував душпастирське служіння в м. Луцьку.

Історично у 1951 році у с. Званівку, а також с. Роздолівку та с. Верхньокам'янське (Чубарівка) були переселені мешканці сіл Ліскувате та Коросно Хирівського району Дрогобицької області. Тут вони не лише розбудувалися і зберегли українську мову й культуру, але що найважливіше - християнську віру й традиції. Після розвалу Радянського Союзу переселені мешканці запросили на східні терени греко-католицьких священиків, зокрема отців василіан. Так у цій місцевості постали величні храми, а монастир Серця Христового є окрасою Донецького екзархату УГКЦ. В минулому році тут проголошено Марійський відпустовий центр, де почитається копія Лісковатської ікони Богородиці «Замилування». Із початком бойових дій у зоні АТО мешканці цих територій зазнали багато  поневірянь. Священики залишаються із своїми вірними й не перестають творити молитву під звуки пострілів і гармат.

Дорогою мандрівників  гостинно зустрічали отці василіани у Покотилівці поблизу Харкова - о. Йосиф Щур, ЧСВВ, і о. Микола Микосовський, ЧСВВ, а вже у Званівці - о. Павло Федусів, ЧСВВ, о. Тадей Годованець, ЧСВВ, і місцеві жителі.

Театр «Алетея» привіз із собою авторську п'єсу «Василіанин» (режисер Ірина Бурко), наймолодшому учаснику якої  Матвійкові Паливоді - 8 років! Постановка присвячена 400-літньому ювілею Василіанського чину святого Йосафата. Виставу показували два дні поспіль у місцевих будинках культури с. Званівки й с. Роздолівки. Глядачі разом з акторами пережили історію монашого покликання головного героя, а також основні віхи історії Василіанського чину.

Незабутнім для волинян у цій подорожі став храмовий празник Зіслання Святого Духа у с. Роздолівка. Святкову Божественну Літургію очолив о. Августин Запоточний, ЧСВВ, у співслужінні з о. Павлом Федусівим, ЧСВВ, о. Миколою Крецулом (Верхньокам'янське); Святу Тайну Сповіді звершували о. Тадей Годованець, ЧСВВ, і о. Віталій Кестер (Костянтинівка). Богослужіння супроводжував місцевий хор. Вірні чисельно приступили до Святої Тайни Євхаристії. Завершилися святкування Хресною ходою, Водосвяттям та мируванням. Учасниця зустрічі Тетяна Сосновська каже: «Ці прекрасні люди настільки бережуть «українське», що ми всі відчули себе на празнику, наче вдома, незважаючи на відстань у тисячу кілометрів. Швидко промайнули ці дні П'ятдесятниці, але ще довго вони відлунюватимуть у серцях спільною молитвою, родинним теплом, оплесками, солоним повітрям, дитячим сміхом, невтамованою спрагою миру на знівеченій і напрочуд мальовничій українській землі».

Учасники поїздки також мали екскурсію в соляну шахту чинного підприємства «Артемсіль». Усі, хто брав участь у цій подорожі, висловлюють вдячність о. Леоніду Григоренку, ЧНІ, за ініціативу у справі єднання сходу і заходу та ігумену Луцького монастиря Василія Великого о. Терентію Цапчуку, ЧСВВ, за духовну та матеріальну підтримку.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.osbm.lutsk.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next