АКТУАЛЬНО

270-річчя Дубенської капітули отців василіан

Вівторок, 15 жовтня 2013, 13:43
13 жовтня 2013 році в м. Дубно (Рівненська обл.) відбулося святкування з нагоди 270-річчя Дубенської капітули. Ювілей розпочався Богослужінням у храмі Вознесіння Господнього, яке очолив протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні отець Пантелеймон Саламаха. Проповідь виголосив ректор Василіанського інституту філософсько-богословських студій отець Йосафат Хаймик, ЧСВВ.

Завершуючи Святу Літургію, настоятель храму отець Роман Бобесюк привітав усіх присутніх та запросив до святкової трапези.

Того ж дня у Дубенському палаці молоді і спорту відбулася урочиста академія за участю братів-семінаристів із Брюхович та камерного хору «Кантемус» з Івано-Франківська.

Долучилися до святкувань представники міської влади та громадськість.

Найщиріша подяка була висловлена отцю Роману за підготовку ювілею з нагоди 270-ліття Дубенської капітули.

Довідка:

Ключовою подією в історії Чину святого Василія Великого у XVIII ст. і Унійної Церкви загалом була Дубенська капітула 1743 року, яка стала підсумком багатолітніх зусиль у справі об’єднання двох василіанських Конгрегацій - Литовської Свято-Троїцької (1617 р.) і Руської Свято-Покровської (1739 р.). Результатом Дубенської капітули стало утворення Руського чину святого Василія Великого, який до 1780 рр. складався вже із двох Провінцій: Литовської та Руської. Саме результат цієї Капітули поклав початок золотої доби історії Василіанського чину на землях Речі Посполитої, який полягав у централізації структурних одиниць Чину, потужній книговидавничій, освітній, проповідницькій, душпастирській та місіонерській діяльності ченців-василіан.

http://osbm.info/?p=9739

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next