АКТУАЛЬНО

Війна – не привід занедбати здоров’я: поради терапевта центру Святого Луки

П'ятниця, 08 квітня 2022, 18:32
Війна торкається абсолютно кожного. Щоранку, розплющивши очі, ми вже майже на автоматі дістаємо смартфон та читаємо підбірку актуальних новин. А вночі, якщо вмикаються «сирени», виття яких доповнює мобільний додаток, сон зовсім зникає. Але ми в тилу, у відносній безпеці, а там, де війна показує все своє огидне обличчя, людям значно складніше. Молитва до Бога та віра в перемогу ЗСУ – усе, що залишається.

Ті, кому вдалося вирватися з пекла, влаштованого московією, перебираючись до відносно спокійних регіонів, мають проблеми зі спокоєм, до чого часто додається посттравматичний стресовий розлад, на фоні якого загострюються і різні хронічні «болячки». Враховуючи це та низку інших причин, головна з яких – бути корисними та служити людям, у Лікувально-діагностичному центрі святого Луки з початку березня надають безкоштовні медичні послуги всім тимчасово переміщеним людям, а також місцевому населенню.

З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, – говоримо з терапевтом Клініки святого Луки п. Лілією Федунців.

– Вітаю вас, п. Ліліє та насамперед дякую за те, що ви тут, з нами, на своєму місці та продовжуєте працювати, так би мовивши, підтримуючи тил. Не було «спокуси» перебратися десь за кордон?

– Ні, не було, жодного разу про це не подумала. Переконана, що повинна залишатись тут, щоб мати змогу допомагати людям, і як ви правильно відзначили – формувати міцний тил.

– Але, дякувати Богу, ви та інші лікарі працюєте і допомагаєте тут. Знаємо, що від березня клініка надає безкоштовні послуги всім, хто звертається. Які проблеми зі здоров'ям сьогодні турбують людей найбільше?

– Зараз все населення перебуває в стані перманентного стресу. Люди дуже хвилюються  за себе, за родичів, за воїнів, які зараз нас захищають, та й за майбутнє країни, тому часто звертаються зі скаргами на дискомфорт в ділянці серця, підвищення артеріального тиску та з загостреннями вже наявних хронічних проблем зі здоров’ям.

– Як нам сьогодні побороти тривожність? Скажу по собі, я від 24 лютого жодного дня нормально не спав. Щоночі проблеми з тим, щоб заснути і це «вертіння» може тривати годинами, заспокійливі теж не допомагають. Тож, як бути?

– Часто чую такі скарги від людей. На жаль, якоїсь панацеї я вам не пораджу (а дуже б хотілось), однак для початку варто все ж старатися хоча б декілька годин на день робити собі «інформаційний детокс» і по змозі не читати новин. Також не забуваємо їсти, це дуже важливо, навіть якщо зовсім не хочеться – потрібно щось з’їсти, бажано, щоб це була здорова їжа (овочі, фрукти, крупи, нежирне м’ясо, риба, горіхи, сухофрукти тощо). Не забувайте пити воду! За 1-1,5 години до сну відмовтеся від використання будь-яких електронних пристроїв та від вживання кави. Перед сном можна випити горнятко легкого трав’яного чаю.

– На тлі всіх цих проблем, навіть без війни, навесні люди часто нарікають на авітаміноз та загальну втрату сил. Як з цим впоратися?

– Для того щоб добре почуватися та бути сповненим сил, потрібно мати регулярні дозовані фізичні навантаження, а також повноцінний раціон і відпочинок (сон). Збалансоване харчування – найкраща профілактика гіпо- та авітамінозу. Вкотре нагадую, що жоден полівітамінний препарат не замінить вітамінів природного походження, що містяться в продуктах. Також не варто приймати будь-які синтетичні вітаміни, за відсутності даних про їх дефіцит в організмі, і без попередньої консультації з лікарем.

– На вашу думку, як людині краще поєднати фізичне здоров’я з духовним?

– У час війни складно відповісти на це питання, адже всі ми більшою чи меншою мірою залежимо від обставин, у яких живемо. І, тим не менше, людина, як відомо, має тіло і душу. Тому щодо тіла варто ретельно та пильно ставитися до свого здоров’я і профілактичні огляди в лікарів цьому сприяють. Щодо душі, то тут відповідь у кожного, мабуть, своя. Особисто мені дуже допомагає моя приватна молитва, а також участь у Службі Божій. Саме Господь є той, який скріплює та лікує наші душевні рани. Також дуже важливо, і священники про це постійно нагадують, прийти до сповіді, під час якої можна вилити все, що на душі, та отримати Боже прощення.

– Загалом, відколи центр святого Луки надає безкоштовні медичні послуги, чи суттєво збільшився потік пацієнтів?

– Кількість пацієнтів збільшилася, адже ми тепер надаємо більший спектр послуг безкоштовно, і раді в такий скрутний час допомогти всім потребуючим на належному рівні.

– Скільки таких послуг клініка вже надала протягом березня?

– За березень місяць клініка надала понад 8500 послуг та 738 – первинної ланки, згідно з медичною реформою. Наші медики надали допомогу понад 2030 особам, які звернулися за допомогою.

– Що сьогодні в пріоритеті для працівників, ваших колег?

– Як і завжди, для нас пріоритетом було і залишається здоров’я наших пацієнтів. У час війни всім без винятку людям складно, а особливо тим, які змушені тимчасово покинути свої домівки, тому всіма силами стараємося допомогти їм не тільки надаючи кваліфіковану медичну допомогу, а й словами підтримки та спільною молитвою.

– Що вас особисто мотивує щоранку прокидатися, одягати халат та працювати? Що додає вам сил?

– Працювати щоденно і самовіддано мене мотивує мій вибір – не уявляю себе в якійсь іншій професії. Радію, коли людині виставлено правильний діагноз, бо це вже перший крок до одужання; коли свідомі люди приходять на профілактичні огляди та діагностику, щоб попередити хвороби; коли бачу пацієнтів, які одужують. І тоді я відчуваю, що знаходжуся на своєму місці.

– Щиро дякую вам за таку теплу та приємну бесіду. Бажаю, щоб Господь й надалі беріг вас і всіх наших лікарів, які на своєму фронті активно провадять боротьбу. Що, на завершення, побажаєте нашим читачам?

– Бажання зараз у всіх одне, і я не виняток – мирного неба! І хай береже нас Бог!

Розмовляв о. Володимир Лукашевський

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...