АКТУАЛЬНО

Слово Карла Андерсона з нагоди отримання ордена Митрополита Андрея Шептицького

Вівторок, 17 серпня 2021, 13:18
Карл Андерсон став сьомим кавалером ордена Митрополита Андрея Шептицького – найвищої нагороди Української Греко-Католицької Церкви, заснованої у вересні 2018 року. Вручення відбулося 15 серпня 2021 року у Сполучених Штатах Америки під час Успенської прощі українців греко-католиків до Слоутсбургу. Нижче публікуємо український переклад слова Карла Андерсона з нагоди отримання нагороди.

Важко підібрати слова, щоби висловити мою вдячність за отримання нагороди, названої на честь одного з найбільш героїчних церковних діячів ХХ століття, а насправді всіх часів – праведного слуги Божого митрополита Андрея Шептицького – доброго пастиря, який провадив своїм стадом і оберігав його від багатьох вовків під час першої половини ХХ століття.

У світлі його благородного прикладу я приймаю цю відзнаку із глибоким почуттям покори, пригадуючи слова з Євангелія від Луки: «Отак і ви, як зробите все, що звелено вам, кажіть: "Ми слуги непотрібні, виконали те, що повинні були зробити"».

Передайте, будь ласка, мою велику подяку Блаженнішому Святославу та Постійному Синодові за цю честь.

Цього літа ми відзначаємо 20-ту річницю історичного візиту до України святого Івана Павла ІІ. Під час свого паломництва папа відзначив «нескорене свідчення» католиків в Україні.

Сміливе й рішуче свідчення митрополита Шептицького багатьма способами уособлює сміливе та рішуче свідчення Української Греко-Католицької Церкви протягом понад століття переслідувань. Це свідчення було не лише для католиків, але для усіх тих, хто страждав під гнітом жахливих тоталітарних режимів ХХ століття.

Під час цього періоду світ бачив Церкву, яка вірує, дає свідчення, страждає,  переносить терпіння і продовжує жити.

Це – Церква, чия історія вдихає життя у слова святого Павла, будучи вірним свідком того, хто «все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить» (1 Кор. 13, 7).

Двадцять років тому святий Іван Павло ІІ говорив про «непоясниму людськими мірками родючість Греко-Католицької Церкви в Україні під час темних років переслідування».

Сьогодні ця Церква поширена по всьому світі. Вона має більше єпархій за межами України, ніж на матірній території. Під час цього чудового паломництва ми можемо себе запитати: «Яке значення всього цього в мудрості Божого Провидіння?»

Знаємо, що життя кожного християнина має особливу місію. Кожен із нас має мету життя. Кожен із нас одержав завдання послужити Господеві особливим способом, відмінним від служіння іншого, навіть, якщо ми не до кінця усвідомлюємо, у чому полягає це служіння.

Святий Джон Генрі Ньюман написав красномовно, пригадуючи нам, що Господь «нічого не робить намарно, Він знає свої справи». Навіть якщо Він може забрати моїх друзів і вкинути мене поміж незнайомців, каже кардинал Ньюман, Господь знає свої справи.

Якщо кардинал Ньюман має рацію щодо життя окремого християнина, наскільки більше його слова правдиві щодо цілого народу? Сьогоднішня діаспора Української Греко-Католицької Церкви має своє особливе служіння, яке не було доручене нікому іншому, а можливо, і не може бути передоручене нікому іншому.

Я вірю, що це служіння полягає в тому, щоби бути прикладом народу, який може пережити важкі страждання та все-таки продовжувати давати свідчення Господеві. Це – те свідчення, якого потребують сьогодні християни по всьому світі, а особливо наші співгромадяни католики у Сполучених Штатах, оскільки всі ми стоїмо перед викликами все більше і більше ворожого секулярного суспільства.

Читайте також: Карл Андерсон став сьомим кавалером ордена Митрополита Андрея Шептицького

Споглядаючи ці чудові краєвиди, ми не можемо не пригадати слова апостола Андрія, який, благословляючи Україну, сказав: «На цих горах засяє слава Господня».

Ми знаємо, слава Господня сяє через життя Його вірних. І саме цієї правди має навчити світ спадщина УГКЦ.

Ще раз щиро дякую за цю честь. Це – день, який я назавжди запам’ятаю і цінуватиму.

Нехай праведний митрополит Андрей Шептицький молиться за нас!

Карл Андерсон,
Найвищий лицар «Лицарів Колумба» (2000–2021)

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...