АКТУАЛЬНО

Президент РФ Путін упереджено висловився про українських священиків

Четвер, 30 січня 2014, 12:53
Під час саміту Росія-ЄС, що відбувся 28 січня 2014 року у Брюсселі, Президент РФ Володимир Путін висловив обурення з приводу націоналістичної промови українського священика, виголошеної ще в 2010 році, повідомляє Інститут релігійної свободи.

За його словами, на Західній Україні священнослужитель закликає їхати до Києва та протестувати проти уряду, підкріплюючи це ксенофобською аргументацією. «Це ж бо крайній прояв націоналізму, абсолютно неприйнятний у цивілізованому світі», – заявив російський президент.

Нагадаємо, що Коломийсько-Чернівецька єпархія УГКЦ наприкінці минулого року висловила «стурбованість тим фактом, що палку промову о. Арсенича, виголошену 2010 року, було підмінено під виступ на Майдані Незалежності в грудні 2013 року». Рівночасно управління єпархії заявило, що не знімає відповідальності зі священика Михайла Арсенича за промову, котра суперечить місії священика.

За цю промову о. Михайло Арсенич дістав церковне покарання – канонічне попередження та зобов’язання відбути місячне покаяння в монастирі. Він публічно розкаявся і попросив прощення в усіх, хто вважає себе ображеними цією промовою, та пообіцяв молитися за них. 

«Закликаємо всіх громадян України до порозуміння, єдності, міжрелігійної та міжнаціональної злагоди і діалогу. Просимо всіх віруючих посилити свої молитви за мир, злагоду і благополуччя України та її народу, а також не реагувати на провокації, зокрема й ті, що мають псевдорелігійні форми», – заявили Глава УГКЦ Святослав (Шевчук) і Головний рабин м. Києва та України Яків Дов Блайх 12 грудня 2013 року у спільному Зверненні до віруючих та всього українського суспільства. 

Незрозуміло, чому саме в цей час суспільного напруження Володимир Путін акцентував увагу на західноукраїнському походженні згаданого священика. Водночас він оминув увагою миротворчу місію більшості інших українських священиків серед учасників масових протестів в Україні, які тривають з листопада 2013 року.

Раніше Генеральний прокурор України Віктор Пшонка, виступаючи 20 грудня у Верховній Раді, продемонстрував депутатам і урядовцям на екрані відео з промовою о. Арсенича трирічної давнини, яке повинно було нібито проілюструвати радикальні настрої серед протестувальників на Євромайдані. Проте опозиційні парламентарі одразу заявили про те, що це відео не має жодного стосунку до теперішніх протестів. 

Як відомо, глави українських Церков в останні місяці постійно наголошують на необхідності мирного розв’язання суспільно-політичної кризи та недопущення нових силових протистоянь, жертв і кровопролиття. Деякі зі священиків неодноразово ставали між протестувальниками та правоохоронцями, які намагалися розігнати акції протестів із застосуванням сили і спецзасобів. 

Інститут релігійної свободи, Київ 
www.irs.in.ua

 

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...