АКТУАЛЬНО

«Лицарі Колумба» – чоловіки-миряни, що спільно дбають про добро Церкви

Середа, 11 серпня 2021, 14:08
З’їзд чоловіків у Погоні, що відбувся наприкінці липня, став можливістю для його учасників не лише наблизитися до постаті святого Йосифа, якому Церква цього року присвячує особливу увагу, а й ознайомитися з діяльністю «Лицарів Колумба» – мирянською спільнотою чоловіків, що заохочує до активного виявлення власної віри.

Коли в 1882 році вікарій парафії Пресвятої Богородиці в місті Нью-Гейвен (Коннектикут, США) о. Майкл Мак-Ґівні, що був сином ірландських емігрантів, заснував братську та благодійну організацію чоловіків-мирян, він обрав для них назву «Сини Колумба». Невдовзі після обговорень із членами-засновниками, що були мирянами і переважно ірландцями, зупинилися на назві «Лицарі Колумба». Слово «лицарі» вказувало на їхнє прагнення черпати натхнення з етичного кодексу лицарських орденів, до чеснот і захисту найуразливіших. Вибір своїм покровителем першовідкривача Америки означав, з одного боку, що католики перебували в Новому світі від початку, а з другого – вказував на їхню вірність своїй країні та вірі.

Незважаючи на те, що назва «Лицарі Колумба» може здаватися незвичною для українського контексту, ідеї та принципи, на яких була заснована та досі ґрунтується діяльність цього мирянського ордену, надзвичайно актуальні для нашого суспільства. Започаткування його діяльності в Україні пов’язане з попереднім Главою УГКЦ Блаженнішим Любомиром Гузаром, який у серпні 2005 року під час 123-ї Верховної конвенції «Лицарів Колумба» запросив їх прибути до України. Пізніше цю ініціативу підтримали Глава УГКЦ Верховний архиєпископ Києво-Галицький Святослав Шевчук та архиєпископ-митрополит Львівський латинського обряду Мечислав Мокшицький.

«Лицарі Колумба» мали можливість розповісти про свою діяльність під час Першого з’їзду чоловіків, що відбувся в Погоні 24 липня 2021 року з нагоди Року святого Йосифа. До програми цього заходу, ініційованого Комісією у справах родин і мирян Івано-Франківської архиєпархії, увійшов Молебень до святого Йосифа, доповідь о. Йосафата Фітеля, ЧСВВ, на тему «Святий Йосиф –приклад чоловіка і батька», Божественна Літургія та представлення спільноти «Лицарі Колумба».

«На кожній парафії священник потребує робочих рук», – зазначив в інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News о. Юрій Прилепський, голова Комісії у справах родин і мирян, розповідаючи про важливість такої неординарної події в житті УГКЦ, як з’їзд чоловіків, про необхідність залучати чоловіків-мирян до церковного життя та новостворену спільноту «Лицарів Колумба»:

Доброчинність, єдність, братерство і патріотизм – основні принципи діяльності «Лицарів Колумба», про які розповів п. Мирослав Мазур, делегат Івано-Франківської ради «Лицарів Колумба», що діє при архикатедральному і митрополичому соборі Воскресіння Христового:

Розповідаючи про те, як він познайомився з діяльністю «Лицарів Колумба», п. Мирослав наголосив, що приєднатися до цієї спільноти його спонукала можливість активно виявити свою віру:

Для учасників з’їзду в Погоні цей захід став нагодою замислитися над постаттю святого Йосифа Обручника. Яку характерну рису цього святого Ви б хотіли наслідувати? На це запитання відповів п. Мирослав:

Основна структурна одиниця «Лицарів Колумба» – рада, яка може бути заснована тільки при парафії та до якої можуть належати 30 чи більше лицарів. В Україні діють понад 30 рад. Рада «Лицарів Колумба» імені Андрея Шептицького при соборі Воскресіння Христового в Івано-Франківську була заснована в 2014 році, а її капеланом став сотрудник собору та канцлер курії Івано-Франківської архиєпархії о. Віталій Федун. Він розповів про роль мирянських чоловічих спільнот, зокрема «Лицарів Колумба», у житті парафії та Церкви, а також про духовний супровід членів цієї спільноти:

Розмовляла Світлана Духович,
VaticanNews

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...