АКТУАЛЬНО

Дорогою Божого милосердя до чудотворних ікон у Зарваниці

АНОНСЧетвер, 14 липня 2016, 16:06
Патріарший паломницький центр запрошує здійснити 15-17 липня паломництво до Зарваниці, найбільшої Марійської святині УГКЦ.

Марійській духовний центр у Зарваниці є найбільшою святинею нашої Церкви і належить до однієї з найвизначніших католицьких святинь світу. Сюди з’їжджаються прочани з усього світу. Проща до Зарваниці об’єднує вірян в єдину молитовну спільноту, дарує відчуття підтримки, дає нагоду і самому безкорисливо послужити.

Цьогорічна Всеукраїнська проща присвячена Року Божого Милосердя та молитві за мир в Україні. У Соборі Зарваницької Божої Матері відкрито Святі двері Божого милосердя. Очільником прощі до Зарваниці є Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

Дивовижним є той факт, що Господь обдарував це місце двома чудотворними іконами – іконою Пресвятої Богородиці з Дитятком Ісусом та іконою Розп’яття, цілющим джерелом та мироточивими мощами.

За давнім переданням Зарваницька святиня бере свій початок із чудесного явління Божої Матері та її ікони. Монах втікав у рідні землі із Києва, рятуючись від навали хана Батия у 1240 р. Він заснув, виснажений довгою та небезпечною дорогою, вкритий кривавими ранами та ледь живий. Уві сні до нього явилася Пресвята Богородиця, простягаючи свій омофор. Прокинувшись, побачив перед собою ікону Божої Матері із Дитятком Ісусом. Ця ікона височіла над джерелом і зболений монах, помолившись,  обмив свої рани джерельною водою – і в мить одужав. Від так, упав на коліна і  щиро дякував за чудесне зцілення, обіцяючи оселитися у цьому місці і молитися. Згодом на цьому місці було збудовано дерев’яну капличку, в якій зберігалася свята ікона, а з-під каплички било цілюще джерело. У 1867 р. ікону Зарваницької Богородиці коронували. Коронація ікони відбувається лише з благословення Папи Римського на знак особливого значення для цілої Церкви та численних чуд, які являються через молитву до неї.

Схожою є поява і чудотворної ікони Розп’яття. Ікону знайшов побожний і багатий селянин Стефан Рисан у час жнив. Прокинувшись від пообіднього сну, він побачив своїх волів, що стояли на колінах, перед сіючою іконою розп’ятого Спасителя, яка висіла у небі, невисоко над землею. У 1742 р. митрополит Атанасій Шептицький вів розслідування цієї з’яви, і отримав дозвіл папи коронувати цю ікону срібною короною.

Трохи згодом Пій IX, Папа Римський, надав Зарваниці статус відпустового місця. Це означає, що силою благословення Церква дарує благодать прощення і відпущення гріхів людини, яка кається у святому таїнстві Сповіді, а й повне зціленння від усіх духовних наслідків гріхопадіння, зміцнення у вірі та відновлення духовних сил. У Зарваниці зберігаються мощі пратульських мучеників, мощівник з мощами перших християнських мучеників, який явив чудо мироточення у минулому столітті.

Весь комплекс був відбудований після виходу УГКЦ з підпілля. Він складається з величного Собору Зарваницької Божої Матері, який має верхню та нижню церкви, а також кілька каплиць, Храму Пресвятої Тройці. Поряд з храмом височіє 75-метрова дзвіниця. Поблизу Собору розташоване велике Співоче поле, посеред якого височіє стела з іконою Зарваницької Богородиці. Було відбудовано Свято-Троїцькій монастир Студійського уставу, монастирську церкву Різдва Пресвятої Богородиці; встановлено стації Хресної дороги Господа нашого Ісуса Христа. Цілюще джерело має вигляд спеціально облаштованої купелі, куди прочани занурюються, просячи у Бога про зцілення і зміцнення фізичних та духовних сил.

Патріарший паломницький центр щиро запрошує вас відчути Божу благодать, яка перемінює ваше серце й душу, й дарує мир та спокій.

Деталі паломницької програми за посиланням: http://pilgrimage.in.ua/vseukrajinska-proscha-do-marijskoho-duhovnoho-tsentru-zarvanytsya/

ПЕРІОД: 15-17 липня 2016р.

МАРШРУТ: Київ – Зарваниця – Заздрість – Київ

КОНТАКТИ: (044) 279-19-20; (067) 779-29-30
 

Патріарший паломницький центр УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next