АКТУАЛЬНО

«За прикладом митрополита Андрея ми повинні розбудовувати наш народ, наближаючи його до Господа», − Блаженніший Любомир

Понеділок, 03 листопада 2014, 15:41
Мета Року митрополита Андрея Шептицького, який ми розпочали, полягає в тому, щоб ми пізнали його постать і в нашому житті здійснювали те, на що він звертав увагу і що він старався передати нашому народові. Адже митрополит старався навчати правд віри український народ і заохочував сповнювати Божу науку щодня.

Про це сказав Архиєпископ-емерит УГКЦ Блаженніший Любомир (Гузар) 2 листопада 2014 року під час проповіді в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ.  

Блаженніший Любомир згадав кілька моментів із життя митрополита Андрея, які ми повинні наслідувати в нашому житті сьогодні. За словами Верховного Архиєпископа-емерита УГКЦ, владика Андрей не тільки написав понад 250 пастирських послань, а й відвідав особисто всі парафії великої на той час Львівської архиєпархії, щоб особисто заохочувати народ жити згідно з вірою. «Завдяки його старанням наш народ високо піднісся у вірі. Після його смерті наша Церква була переслідувана, однак вона витримала, бо мала тверду віру», − продовжив він.

Також, за словами проповідника, митрополит Шептицький звертав увагу на гідність людини. «Нам може здаватися, що теперішня революція гідності – щось нове. Однак митрополит у перші роки свого служіння звертав увагу на те, щоб усім громадянам було дано те, що їм належить, щоб панувала справедливість однакова для всіх. У цьому намірі він писав послання про суспільну справедливість», − зазначив він.

Митрополит Андрей також дуже був уважний до потребуючих. Тому він дбав, щоб діти-сироти були добре виховані і мали відповідні умови для життя. Він також відвідував людей на поселеннях, щоб «допомогти їм не переставати бути собою в чужій країні». Звертав увагу і на батьків, щоб вони «старалися по-Божому жити і виховувати своїх дітей».

«Священиків він заохочував дотримуватися найкращих прикладів наукової правди, аби те, що вони проповідують, ставало дороговказом для народу. Для нього наука була засобом спілкування людей різних поглядів», − додав він. З цієї причини митрополит заснував богословську академію, яка тепер є Українським католицьким університетом.

А ще він звертав увагу на проблему релігійного поділу, тому переймався тим, що наш народ − поділений. Митрополит Галицький подбав, щоб в Росії було створено католицький екзархат, що дало можливість пізнання і зближення християн, які поділилися.

«Він вчив нас бути народом, державою, справжніми патріотами у зверненні «Як будувати рідну хату». Адже Україна є нашою хатою, яку ми повинні спільними силами будувати. Нам потрібно пізнати митрополита, його думки і наміри, щоб здійснювати їх сьогодні. Прошу вас дякувати Богові, що він дав нам такого провідника, який є утвердженням у наших змаганнях бути добрими християнами. Щоб ми, за його прикладом, сповняли Божу волю і розбудовували наш народ і наближали його до Господа», − завершив Блаженніший Любомир.

Пригадуємо, що 1 листопада в УГКЦ розпочався Рік митрополита Андрея Шептицького.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next