АКТУАЛЬНО

«Вірю, що в цей період дуже багато людей приступлять до сповіді», – о. Лука Михайлович

Субота, 19 березня 2022, 15:41
Отче, протягом 75-ти років моя мама ніколи не хотіла чути про Бога, віру і Біблію. Але в часі війни вона вперше попросила мене, щоб я дала їй до рук Біблію, і сказала, що, коли закінчиться війна, хоче прийняти Святе Хрещення.

Таку історію своєї знайомої, мама якої все життя була затятою атеїсткою, під час коліноприклонної молитви за перемогу українського війська на «Живому телебаченні» у п’ятницю, 18 березня, розповів ієромонах Лука Михайлович.

В науці під час молитви, присвяченій темі покаяння, отець Лука зауважив, що у скорботні часи, зокрема теперішньої війни, багато людей ставлять перед собою і священниками два запитання: чому це сталося і коли це завершиться?

Питання «чому», за його словами, належить до так званих «проклятих» питань людська. «Проклятих, тому що людина ніколи не має на них вичерпної і адекватної відповіді. І є великою спокусою шукати відповіді на ці питання в різних провидців, оракулів чи мольфарів. Правдива відповідь, яку на них може дати відповідальний священник, є: я не знаю», – пояснив духовний провідник.

Однак в Божому слові, підкреслив він, є важливі штрихи для розуміння цієї теми. Зокрема, в 24-й главі Євангелії від Матея описано багато складних моментів історії, які, за словами Господа, прийдуть у цей світ: війни, голод, знаки з неба і прихід Сина Чоловічого. Водночас там звучить дуже важлива пересторога і відповідь Христа: «Через те, що розбуяє беззаконня, любов багатьох охолоне» (Мт. 24, 12).

Отець Лука пояснив, що таке беззаконня: «Це – спроба людини жити за власними бажаннями, почуттями, емоціями та пристрастями, незважаючи на те, що є Божі правила, які Він чотири тисячі років тому дав людству на Синаю: не мати інших богів, шанувати матір-батька, не красти, не чужоложити, не свідчити криво та інші».

На його переконання, якщо придивитися до сучасного людства, можна бачити, що воно переживає час величезного боговідступництва. І саме це боговідступництво, разом взяте, каже він, творить єдиний темний заряд, який і виливається у війни і катаклізми.

За словами отця Луки, в такі моменти, на жаль, люди звинувачують у всьому Бога, мовляв, це Він нас покарав, а ми, невинні, не знаємо, що сталося. «Ні, знаємо, дорогі! Бог нас не покарав, Він не карає, а любить. А те, що людина пожинає у житті, є її посівом. Ніхто не винен людству в різних лихах. Не пробуймо звинувачувати Бога в наших бідах», – наголосив священник.

Не бажаючи завершити науку безнадією, ієромонах пригадав одне чарівне слово Божого Євангелія: «Покайтеся!» За його словами, покаяння змиває всі переступи людини.

Отець Лука звернувся до молільників із закликом до покаяння: «Навіть, якщо ви ходите до церкви, вам ще більше потрібно каятися, щоб не стати законниками і фарисеями. Покайтеся ті, хто ніколи не приступає до сповіді. Покаймося перед Богом, бо кожен наш гріх творить той фон, який ми мовою Біблії називаємо Божою карою».

Він пояснив, що Божа кара – це, в певному сенсі, антропоморфізм, бо кару ми накликаємо самі на себе.

«Я вірю, що в цей період дуже багато людей приступлять до сповіді, щось змінять у своєму житті, наше суспільство почне дивитися по-іншому на власне буття, національне і суспільне. Нам усім потрібно каятися. Нехай у момент світла, який приходить через покаяння, коли над нами розсіваються хмари людського переступу, над нами засяє Боже сонце, світло Божого прощення і милості», – побажав отець Лука.

Читайте також: Отець Лука Михайлович: «Українські герої, на відміну від радянських, є справжніми, вони з усміхненим серцем стали на захист тебе і мене»

Пригадуємо, що коліноприклонну молитву за перемогу українського війська ієромонах Лука Михайлович проводить щоденно від 14:00 до 15:00. Транслюється вона у прямому ефірі на ютуб-каналі та фейсбук-сторінці «Живого телебачення» та інших сторінках УГКЦ у соцмережах. Приєднуйтеся до спільної молитви!

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next