АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ у 86-й день війни: «Молімося разом за припинення цієї війни і за мир у нашій Батьківщині»

П'ятниця, 20 травня 2022, 17:26
Я запрошую всіх, хто мене сьогодні чує, долучатися до щоденної спільної, всецерковної молитви за Україну о 21:00 за київським часом (о 20:00 за римським часом). Молімося разом за живих і померлих в Україні. Молімося разом за припинення цієї війни і за мир у нашій Батьківщині. До цього закликав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у щоденному воєнному відеозверненні у 86-й день повномасштабної війни росії проти України.
Військовослужбовець молиться в Патріаршому соборі Воскресіння Христового, 27 березня 2022 року, фото: УГКЦ / Олександр Савранський Військовослужбовець молиться в Патріаршому соборі Воскресіння Христового, 27 березня 2022 року, фото: УГКЦ / Олександр Савранський

«На сході України йдуть сильні бої. Ворог атакує, намагається штурмувати наші міста, зокрема на Луганщині. Жорстокі бої ідуть на сході Харківської області, на Донеччині. Південь України з одного боку борониться, а з іншого – зазнає сильних обстрілів від окупантів, які намагаються втриматися на березі Чорного та Азовського морів», – зазначив Предстоятель УГКЦ.

Ворог знову обстрілює наші міста і села, підкреслює Глава Церкви, на російському прикордонні Чернігівської та Сумської областей, а також на Харківщині. Можна тільки собі уявити, каже він, драму тих людей, які були змушені покинути домівки, потім повернулися назад, знайшли свій будинок вцілілим, уже тішилися відновленням мирного життя – і тут знову вже з російської території по цих домівках б’ють снаряди, падають авіабомби, гинуть люди. Але Україна стоїть. Україна бореться. Україна перемагає свого ворога. Україна показує всьому світові геройства звичайних людей.

«Ми знаємо, що наш народ переживає трагічні часи… Але саме сила духу синів і дочок нашого народу та нашого війська перетворює ці часи трагічні на часи героїчні. Справді, війна народжує нових героїв України, героїв любові до Батьківщини, до Бога і до ближнього», – переконаний Отець і Глава УГКЦ.

Сьогодні Блаженніший Святослав роздумував над останнім із діл милосердя для душі – за живих і померлих молитися. На його переконання, це діло милосердя є насправді одним із найважливіших, бо без нього всі інші діла людини втрачають християнський зміст.

В сучасному світі, каже Глава Церкви, ми, можливо, уповні не відчуваємо сили і вартості молитви… Ми краще розуміємо якісь безпосередні вчинки, що становлять предмет соціального зацікавлення, психологічної уваги до людини. Проте душа і тіло без духа Божого слабнуть і не можуть нічого доброго чинити.

«Молитва – одне з основних діл милосердя, яке не тільки допомагає, а й рятує людину, надає сенсу її земному життю, відкриває їй обійми Небесного Отця. Ділом милосердя слугує молитва заступництва. Коли ми, як Церква, Тіло нашого Господа, у молитві заступаємося перед Небесним Отцем за наших живих чи померлих братів і сестер у потребі, то молимося разом з Ісусом Христом, Главою того Тіла. І Він у Дусі Святому молиться разом із нами, молиться в нас і за нас до свого Небесного Отця, як про це каже св. Августин»,– наголошує Глава Церкви.

Блаженніший Святослав також згадав про два важливих міжнародних візити в Україну: секретаря Ватикану у справах стосунків з державами та делегації польських єпископів.

«Складаю подяку за візит до України архиєпископові Полу Ґаллаґерові, який є секретарем у справах стосунків Святого Престолу з державами, якщо говорити світською мовою – міністром закордонних справ Апостольської столиці. Його присутність серед нас є особливим виявом уваги Святішого Отця до потреб України, моментом слухання і молитви. Ми вдячні Апостольській столиці за все те, що робиться сьогодні, зокрема на дипломатичному полі, щоб зупинити несправедливого російського агресора», – зазначив Верховний Архиєпископ УГКЦ.

І додав: «Дякуємо братам і сестрам із католицької Польщі, які моляться і допомагають Україні. Ми бачили ті кадри, як поляки в центрі Варшави, на тротуарах, навколішки, з вервицею в руках, стояли в молитві. Щира подяка всім, хто сьогодні підтримує Україну і виявляє свою солідарність із нашим народом».

«Боже, благослови Україну! Боже, благослови українське військо! Боже, прийми у свої обійми невинних жертв цієї війни, які відійшли вже з цього земного життя! Боже, благослови всіх тих, які є жертвами цієї війни, і даруй Україні перемогу!» – просить духовний лідер українців.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next