АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ у 147-й день війни: «Християнин, який не молиться, не здатний до найпростішого виду духовної боротьби»

Середа, 20 липня 2022, 19:33
Сьогодні запрошую вас до особливої молитви за тих, хто терпить муки і страждання від цієї війни в Україні. Багато наших дівчат і хлопців утримується у ворожому полоні. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному воєнному зверненні у 147-й день повномасштабної війни росії проти України.

«На окупованих територіях, – продовжив Предстоятель, – численні сини і дочки України перебувають у несправедливому ув’язненні, їх катують, з них знущаються. Їхній крик ніхто з людей не хоче почути… Але Господь Бог бачить їхні муки. Тримаймо в молитві, зокрема цього дня, тих, хто перебуває у фільтраційних, концентраційних таборах російських окупантів, тих, кого ведуть на допити, катують, імітують страти, розстріли, знущаються фізично, духовно і психологічно».

Глава Церкви відзначив, що упродовж останньої доби українська земля знову здригалася в різних її частинах. Але Україна стоїть. Україна бореться. Україна молиться. Ми дякуємо Господу Богу і Збройним силам України за те, що дожили до цього ранку, бачимо світанок, світло денне і можемо стояти в молитві перед Божим обличчям.

У цей день Блаженніший Святослав роздумував над головними засадами і правилами особистої молитви. На його переконання, в особистому духовному житті важливо плекати дух молитви.

«Отці Церкви називали молитву диханням душі. Якщо людина не дихає, то це ознака, що вона вмирає або вже померла. Так само з християнином, який не молиться: його духовне життя завмирає і він стає не здатний навіть до найпростішого виду духовної боротьби», – сказав духовний лідер.

Тому особиста молитва, переконує Глава Церкви, є начебто продовженням літургійної молитви, особливим виявом присутності в особі християнина Святого Духа.

«Приклад особистої молитви дав нам сам Ісус Христос, коли усамітнювався для молитви, коли день і ніч проводив у спілкування зі своїм Небесним Отцем у різних обставинах свого земного життя», – розповів він.

Щоб навчитися глибоко по-справжньому молитися, вважає Предстоятель, потрібні час, зусилля уваги і вміння. До молитви передусім потрібно підготуватися. Традиційно підготуванням до особистої молитви ми називаємо момент, коли необхідно поставити себе в Божу присутність.

«Для цього слід відкласти земні турботи, думки про цей світ, про дочасне, про інших людей чи якісь речі та всю свою увагу скерувати до Бога. Така хвилина тиші перед особистою молитвою має велике значення для усвідомлення, перед ким я стою, до кого звертаюся, із ким починаю спілкування», – вчить Блаженніший Святослав.

Духовний лідер заохотив усіх нас упродовж наступного дня провести таку хвилинку тиші підготування і концентрування духовної уваги, перш ніж почати промовляти будь-яку молитву. «Уміймо поставити себе в Божу присутність, незалежно від обставин, місця і часу. Відчуймо, що ми покликані жити, діяти в присутності живого Бога», – закликав Глава Цекрви.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next