АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав у cвятвечір розділив трапезу з вимушено переселеними людьми

П'ятниця, 08 січня 2016, 07:17
6 січня 2016 року, у Навечір'я Різдва Христового, Блаженніший Святослав розділив трапезу із вимушено переселеними людьми зі Сходу України. У цей день у Патріаршому cоборі Воскресіння Христового на спільний cвятвечір з Главою УГКЦ зібралися родини, тимчасово переселені з Донецької та Луганської областей.

Окрім Блаженнішого Святослава, у вечері взяли участь нунцій Клавдіо Гуджеротті, а також президент Карітасу України Андрій Васькович і директор БФ «Карітас-Київ» о. Роман Сиротич та священики собору. Загальна кількість присутніх вимушено переселених людей на вечері була понад 130 осіб, з яких майже половина - це діти, - повідомляє о. Роман Сиротич.

Свята вечеря розпочалася зі спільної молитви та привітального слова Блаженнішого Святослава, який висловив велику радість, що у Навечір'я Різдва Христового має можливість бути разом із присутніми, подякував за їх присутність, побажав усім Божої благодаті, миру, любові. Провів аналогію народження Ісуса Христа як біженця до теперішнього стану людей, які змушені були покинути свої домівки і втікати від лихоліття війни. Висловив слова підтримки та поваги.

Усі приступили до споживання традиційних для українського святвечірнього столу страв – куті, вареників, борщу і капусти, риби та голубців, грибних страв.  Панувала тепла родинна атмосфера. Усі колядували колядки, бажаючи одне одному радості і любові, а що найважливіше – миру, який так потрібен сьогодні всім. Люди мали можливість поспілкуватися із Блаженнішим Святославом, який підходив до кожного, щоб розділити радість Різдва.

До присутніх звернувся і нунцій Клавдіо Гуджеротті, який наголосив на радості, що має можливість бути разом з усіма, побажав різдвяного настрою, підкреслюючи, що Церква в особливий спосіб робила і буде робити все можливе, щоб в Україні запанував мир і люди не були покинені, але відчули допомогу всього світу в такий не простий для них час.

Особливо звеличили святвечір хористи Патріаршого собору, які прославляли новонародженого своїми колядками та дзвінкими голосами, а семінаристи Київської Трьохсвятительської семінарії показали вертеп, який всі уважно дивилися.

Нагадаємо, що у своєму Різдвяному посланні Блаженніший Святослав закликав бути і прийняти вимушено переселених осіб і саме на цій вечері Глава УГКЦ показав приклад: «Відсвяткуймо це Різдво разом із переселенцями, тими, що втратили своїх рідних, майно та дім. Нехай у цей Святий рік Божого милосердя відчинені для потребуючих двері наших домівок, за словами Папи Франциска, перетворяться на двері Божого милосердя. Тоді на всіх, хто буде крізь них проходити, спливатиме Божа милосердна любов, яка прощає наші провини, гоїть рани душі й тіла, перетворює смуток на радість, усе немічне робить сильним і непереможним. Приймаючи біженців, убогих і стражденних, ми приймемо в наш дім, у наші родини і нашу спільну хату самого Божого Сина – Джерело Божого миру. Не питаймо в них, якою мовою вони розмовляють, до якого храму ходять чи яких переконань дотримуються. Радше поцікавмося, що їм болить, де їхні рідні та як ми можемо їм послужити. Нашою молитвою та ділами милосердя приступімо разом із ними до ясел, в яких спочиває Христос. Саме в них ми можемо прийняти новонародженого Спасителя. Саме так пройдемо шлях примирення з Богом і нашими братами й сестрами, принесемо Божий мир на багатостраждальну українську землю». 

На завершення всім було роздано подарунки, які щедро надали лицарі Колумба.  

«Хочу висловити щиру подяку всім людям доброї волі, які спричинилися, щоб ця свята вечеря відбулася. Дякую працівникам та волонтерам Карітасу, дякую лицарям Колумба, хору Патріаршого собору, семінаристам Київсьої Трьохсвятительської семінарії і всім, хто допоміг організувати. Завдяки цьому вимушено переселені люди відчули, що є люди, яким вони не байдужі і які готові допомогти у скрутні часи», - підкреслює о. Роман Сиротич, директор БФ «Карітас-Київ».

Прес-служба БФ «Карітас-Київ»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next