АКТУАЛЬНО

«Злочини російської армії в Україні – це геноцид нашого народу», – Глава УГКЦ на конференції в Мілані

Вівторок, 24 травня 2022, 17:46
«Україна: завдання для побудови миру», – тема наукової конференції, яка відбулася 23 травня у Мілані (Італія). Захід проводився з ініціативи Фундації «Амброзіанеум» у співпраці з Католицьким університетом та архиєпархією Мілану. У своєму слові через онлайн-зв’язок Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ, розповів про злочини російської армії в Україні та назвав їх геноцидом українського народу.

«Війна в Україні ставить перед усіма важливе запитання: чому? Коли ми бачимо знущання над цивільним населенням, сексуальне насильство над жінками, чоловіками та дітьми, братські могили з сотнями невинно вбитих дітей і їхніх батьків, розкидані тіла по вулицях наших міст, гуманітарну катастрофу, депортації – кожен із нас запитує себе знову і знову: чому?». Глава УГКЦ переконаний, що відбувається справжній геноцид українського народу. Про це свідчить маніфест роснацизму, опублікований на сайті видання РИА «Новости», де «в першому пункті йде мова про те, що українців як нації не існує, що українці – це росіяни, які повірили, що вони українці. Не існує української історії, мови, культури». «Як народ, ми були засуджені на знищення», – підсумував Блаженніший Святослав.

«Ще важче сприймати християнське оправдання таких злочинів», – наголосив Глава УГКЦ, коли «патріарх РПЦ не лише благословляє, а й виправдовує дії російської армії в Україні. Християнська благовість інструменталізується з метою ідеологічної пропаганди російського нацизму. Ми бачимо, як ця ідеологія дедалі більше наближається до доктрини ІДІЛ ісламської держави. Використовуються ті самі аргументи, хоча й зодягнені в християнські ризи. Ми чуємо про метафізичну війну проти універсального глобалізму, а відтак українського народу, котрий перебуває під впливом морально деградованого Заходу, що представлений як антихрист. Тобто українець – це той, що несе в собі насіння антихриста і тому потрібно його вбивати».

Іншим феноменом цієї війни, вважає Блаженніший Святослав, є «використання сексуальних насильств як зброї. Сотні випадків зґвалтованих жінок, дітей, чоловіків… Типовою характеристикою сексуальних злочинів є те, що здебільшого вони здійснюються привселюдно. Це робиться для того, щоб цілковито принизити жертву, а іншим показати міру покарання за вияв непокори. Російські солдати отримують не лише дозвіл, а й наказ здійснювати цього роду злочини».

Всі ці факти відкривають справжнє обличчя ідеології «руского міра». «Йде мова про релігійний фундаменталізм тоталітарного характеру, якого ми є жертвою», – наголосив Глава УГКЦ.

«Як Церква, ми будемо ще довго зцілювати ці фізичні, психологічні та духовні рани. Ця війна є справжнім божевіллям. Україна стала землею вогню. Там, куди приходять російські солдати, нікому не вдається вижити, міста стають привидами».

На завершення свого слова Блаженніший Святослав звернувся із закликом до науково-академічних середовищ із проханням «дослідити і засудити ідеологію "руского міра", яка ставить собі за мету вирішити українське питання так, як нацисти хотіли вирішити єврейське питання. Я переконаний, що разом ми зможемо протистояти цій небезпечній ідеології наших часів».

До присутніх також звернувся архиєпископ Мілану Маріо Дельпіні, який висловив солідарність з українським народом та запевнив підтримку Міланської архиєпархії. «Ми з жахом спостерігаємо за всім, що відбувається у вашій країні, і намагаємося допомогти всім, чим можемо: молитвою, прийняттям біженців, співпрацею в медичній сфері тощо».

Доповідачами конференції теж були Франческо Браскі з Академії Амброзіана, Рауль Карузо, професор Католицького університету Мілану, Нелло Скаво, спеціальний кореспондент видання «Аввеніре» в Україні, Крістіан Кольтеану, румунський дипломат.

Секретаріат Глави УГКЦ в Римі

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next