АКТУАЛЬНО

Журнал «Тиждень» спільно зі Школою журналістики та комунікацій УКУ видав спецвипуск про відповідальність молоді

П'ятниця, 11 грудня 2020, 14:55
З 23 грудня безкоштовний спецвипуск з матеріалами студентів Школи журналістики та комунікацій можна буде знайти на полицях книгарень «Є» та у внутрішній мережі УКУ.

Журнал, виданий спільно з часописом «Український тиждень», є результатом праці вісімнадцяти студентів, головного редактора журналу Дмитра Крапивенка та викладачів УКУ. Видання з п’ятитисячним тиражем є наймасштабніше з усіх, над якими працювали молоді журналісти.

«Упродовж попередніх років наші студенти видавали тематичні журнали накладом сто примірників. Це були студентські проєкти локального масштабу для того, щоб вони змогли себе спробувати в ролі цілої редакції. Набравшись досвіду, ми вирішили робити крок вперед», – каже директор Школи журналістики та комунікацій о. Андрій Шестак.

Ідея, за його словами, виникла зі зміною навчального підходу до курсу «Друковані медіа». Новий викладач Дмитро Крапивенко та керівниця магістерської програми з журналістики Світлана Жаб’юк підняли планку для студентів, щоб дати їм змогу відчути себе у професійному середовищі, де є тисячі читачів.

 «Ми орієнтувалися не тільки на цільову аудиторію «Українського тижня», а й на цілу партнерську систему УКУ, щоб наші студенти і їхні друзі отримали ці журнали. – розповідає о. Андрій Шестак. – У цьому випуску акцент зроблений на твердженні: «Все, що змінює світ розпочинається з ідеї». Так студенти запустили ряд ідей про теми ідентичності, лідерства, усвідомленого вибору, щоб підштовхнути українську молодь до пошуків відповідей на запитання – як ми відповідальні за те, що відбувається, як ми можемо це змінити і покращити життя один одного? Це також співвідносне до всієї візії УКУ, Факультету суспільних наук і Школи журналістики та комунікацій, де ми опираємося на служіння лідерства».

Дмитро Крапивенко, редактор часопису «Тиждень» та координатор процесу розповідає, що співпраця з УКУ – це спроба надати слово новому поколінню і зробити його суб’єктом діалогу про майбутнє: «Від їхньої візії залежить чимало. Можна писати різні сценарії, але без акторського складу кіно не буде. Наш спецвипуск – це пряма мова тих, хто завтра «вийде на сцену». Редакція «Тижня» не нав’язувала жодної «матриці», – автори самі визначали розуміння меж відповідальності свого покоління».

Він уточнив, що його місія полягала у тому, щоб навчити студентів писати статті, працювати з джерелами й статистикою. «Я працюю зараз гостьовим лектором в УКУ, це наш перший спільний проєкт, але думаю, що не останній», – додав Дмитро Крапивенко.

Керівниця магістерської програми з журналістики УКУ Світлана Жаб’юк розповіла, що повноцінний випуск студенти підготувати за два з половиною місяці навчання.

Над обкладинкою студенти працювали з художником Андрієм Єрмоленком.

У тематичному блоці «Усвідомлений вибір» йдеться про актуальні питання етичного споживання, довіри до медіа, інформаційної безпеки, політики, можливостей особистого розвитку молоді та вплив їхніх рішень на суспільство.

 «Коли ми говоримо про кримських татар, молодь із окупованих територій, силу традицій та вплив совка – ми говоримо й про себе. Усі матеріали об’єднує й те, що кожен працював над темою, яка хвилює його особисто», – додала  Олеся Парфан, студентка Школи журналістики та комунікацій, авторка, статтю якої опублікували в рубриці «Ідентичність».

Студентка Школи журналістики та комунікацій, авторка Тетяна Боць розповіла, що в рубриці «Лідерство» опублікували статті про волонтерів, підприємців та стартаперів, авторитетів і про спортивних фанів, які в певний момент змінили хід історії.

Також у першому номері свого журналу студенти оголосили про збір коштів на стипендію  для майбутніх студентів Школи журналістики та комунікацій УКУ. Долучитись до збору можна за посиланням.

Презентація спецвипуску запланована на 23 грудня в Центрі Шептицького.

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами https://ucu.edu.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next