АКТУАЛЬНО

У Зарваниці відбулася І сесія Митрополичого Синоду Тернопільсько-Зборівської митрополії УГКЦ

Вівторок, 10 березня 2020, 17:53
Сьогодні, 10 березня, у Марійському духовному центрі в Зарваниці відбулася перша сесія Митрополичого Синоду Тернопільсько-Зборівської митрополії УГКЦ. У засіданні, яке відбулося під головуванням архиєпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського Василя Семенюка, взяли участь єпископи митрополії: владика Дмитро Григорак, єпарх Бучацький, владика Іван Кулик, єпарх Кам’янець-Подільський, владика Теодор Мартинюк, єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський.

На початку зібрання було зачитано декрет митрополита Василя про скликання синоду. Відтак архиєрей повідомив про перенесення прощі реліквії Тернового вінка Ісуса Христа у зв’язку з карантинними заходами в області. Опісля ректор Тернопільської духовної семінарії о. Іван Римар представив доповідь на тему священничих покликань. Його виступ супроводжувався відеопрезентацією. Доповідач ознайомив єпископів з діяльністю архиєпархіального промотора покликань о. Ігоря Драпака, була наведена статистика питомців семінарії щодо участі у літніх таборах в Карпатах, де їм допомагають відкрити та розвинути своє покликання.

Були наведені дані статистики семінарії з 2009 по 2019 роки, представлено актуальний стан навчання у семінарії та студентів на студіях закордоном. Після доповіді було обговорено можливість участі кандидатів до священства від Бучацької та Кам’янець-Подільської єпархій у літніх формаційних таборах, що проводить Тернопільська семінарія у Карпатах.

Також було повідомлено, що Всеукраїнська проща у Зарваниці цього року буде присвячена покликанням. Обговорено можливість задовольнити запит організації «Пласт» щодо організацію табору під час прощі у Зарваниці. Митрополит Василь окремо запросив єпархів відвідати семінарію та зустрітися з питомцями.

Другим питанням внесеним у порядок денний стала тема екології. Її висвітлював референт з питань екології о. Василь Шафран. Священник представив діяльність екологічного бюро УГКЦ у Тернопільсько-Зборівській архиєпархії (створене 21 березня 2013 р.). Було окреслено низку екологічних ініціатив, які вже успішно проводяться у митрополії. Представлено освітні проєкти, що проводяться у навчальних закладах. Наведено статистику місій та заходів екологічного напрямку на території архиєпархії.

Митрополит Василь розповів про екологічні ініціативи на час Великого посту на території митрополії. Було обговорено проєкт пастирського звернення щодо захисту довкілля та запропоновано присутнім внести правки до звернення, щоб відтак представити це послання від імені єпископів Митрополичого Синоду.

Насамкінець, владика Теодор Мартинюк представив взірець парафіяльних реєстраційних книг (хрещень, вінчань, похоронів), що можуть стати спільним проєктом для єпархій митрополії.

Пресслужба Тернопільсько-Зборівської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next