АКТУАЛЬНО

Сучасний стан, потреби та перспективи розвитку медичного капеланства в Україні обговорили в Києві

П'ятниця, 29 січня 2016, 11:31
28-29 січня 2016 року в Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка працювала Всеукраїнська міжконфесійна конференція «Розвиток медичного капеланства в Україні: передумови, потреби та перспективи».

Конференцію з питань розвитку медичного капеланства в Україні організувала Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій за підтримки Всеукраїнського благодійного фонду «Соборність». Мета заходу, який об’єднав медичних капеланів, науковців, медиків та представників влади, у такому:

· Огляд поточної ситуації та вивчення досвіду, зокрема й міжнародного, функціонування інституту медичного капеланства;

· Вивчення практичного досвіду та методології душпастирства в лікарняних закладах;

· Обговорення та прийняття проекту Положення про медичне капеланство в закладах та установах охорони здоров’я України.

Відкрив конференцію зі словами привітання Головуючий у Всеукраїнській раді Церков і релігійних організацій, старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви Леонід Падун: «Питання душпастирської опіки в лікарнях та інших медичних закладах на сьогодні є дуже важливим і актуальним. Церкви та релігійні організації мають відповідь на духовні потреби стражденних і повинні служити людям, несучи цілющу, допоміжну та примирювальну силу релігійної віри».

Голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець звернула увагу присутніх на те, що медичні капелани в багатьох країнах світу є повноправними суб’єктами відносин з державою, працюючи на професійній основі: «В Україні є нагальна потреба виробити єдину цілісну стратегію розвитку і роботи капеланства, частиною якої має стати медичне капеланство. Для цього потрібно також розробити стандарти та  забезпечити професійне навчання капеланів, аби окрім духовної вони мали ще медичну та психологічну спеціальну освіту і могли своєчасно здійснювати своє служіння для хворих та членів їхніх родин і персоналу лікарняних  закладів».

Зі словами вітання до учасників конференції звернувся директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш. «Упевнений, що духовна опіка над хворими та пораненими буде сприяти практичному розкриттю і втіленню в життя принципів християнського милосердя, гуманізації відносин у суспільстві, поглибленню соціального служіння», – сказав Андрій Васильович. До учасників конференції звернулася теж начальник Відділу реорганізації реабілітації паліативної та хоспісної допомоги Управління медико-соціальної допомоги окремим категоріям громадян Медичного департаменту МОЗ України Світлана Лупей-Ткач.

Співорганізатор конференції, голова Громадської ради при МОЗ України з питань  співпраці з ВРЦіРО о. Андрій Нагірняк у своєму виступі відзначив: «Сьогодні, коли Україна переживає процес оновлення влади та суспільства, ми хочемо ініціювати також “перезавантаження” взаємодії системи охорони здоров’я та релігійного співтовариства, яка активно розпочалася в 2008 році, але згодом була призупинена. Адже Церкви та релігійні організації мають значний потенціал, який здатний не тільки розширити сферу надання духовно-психологічної допомоги на весь процес лікування, а й зробити медичну діяльність більш гуманною».

Серед визначних гостей конференції був Архиєпископ-емерит УГКЦ Блаженніший Любомир, який поділився своїм поглядом на капеланське служіння в лікарняних закладах. Учасниками конференції стали медичні капелани УГКЦ на чолі з головою Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я о. Русланом П’ястою.

Повідомив о. Андрій Нагірняк

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next