АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ у 137-й день війни: «Коли ми чинимо діла милосердя, наше земне багатство перетворюється на зброю, якою можна подолати диявола»

Неділя, 10 липня 2022, 22:29
Через жертовність людина стає здатною належно управляти своїм добром і, маючи гроші, може стати багатою. Ця дивна дія милосердя і поваги до гідності потребуючої людини робить нас істинно багатими. У цьому запевнив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у щоденному воєнному зверненні у 137-й день війни росії проти України.

«Ця ніч знову була ніччю крові та сліз в нашій Батьківщині. З того, що ми чуємо, ворог завдав ракетних ударів по житлових кварталах великих міст, щоб спіймати в обійми смерті людей, які мирно спали у своїх домівках. Постраждав Харків, Миколаїв, Кривий Ріг... Та особлива трагедія розгортається в містечку Часів Яр на Донеччині, де російськими ракетами було зруйновано багатоповерховий будинок і десятки людей опинилися під завалами. Цієї миті, коли ми з вами молимося і спілкуємося, іде боротьба за їхнє життя. Дехто з них ще телефонує з-під уламків цього багатоповерхового будинку», — підсумував ранкові новини з фронту Предстоятель.

Ми бачимо цими днями, каже Глава УГКЦ, як палають українські лани, засіяні пшеницею, котрі ворог навмисне підпалив. Українське прислів'я, прислів'я народу-хлібороба, каже: хто палить хліб, не уникне Господньої кари.

Відтак Блаженніший Святослав продовжив крокувати дорогами церковної духовної мудрості. Сьогодні він роздумує над ще одним із головних гріхів і чеснотою, яка його оздоровлює. Цим гріхом є грошолюбство. А звільняє від нього жертовність.

Предстоятель пояснив, що грошолюбством називається пристрасть до матеріальних благ, до грошей. За його словами, Святі Отці навчали, що любов до багатства не притаманна людині від природи. Ця пристрасть виникає через викривлення природного прагнення людини до вічного життя і щастя. Коли гріх дезорієнтує бажання жити вічно і щасливо, то веде людину до поклоніння земним благам. Збагачення стає самоціллю, начебто компенсуючи страх людини, що завтра вона може не мати засобів для існування.

«Однак злом є не матеріальні блага як такі, а невпорядковане бажання їх мати і неправильне їх використання», — підкреслив архиєрей.

Глава УГКЦ пригадав слова святого Івана Золотоустого, який каже: «Нехай у вашому домі зберігається не золото, а те, що дорожче від усіх багатств, — милосердя і чоловіколюбність».

«Принагідно хочу подякувати всім жертводавцям, які підтримують український народ у цей тяжкий для нього момент, усім тим, хто вміє бути багатим і показує своє справжнє уміння мудро управляти земними благами, коли простягає руку потребуючим і тим, що страждають від війни в Україні», — зазначив Предстоятель УГКЦ.

«Боже, примнож наше істинне багатство, яким є милосердя і доброчинність! Боже, нехай ніколи не оскудіє рука доброчинця! Бо ту руку, яка дає, Господь завжди наповнює! Боже, Твоїм милосердям порятуй Україну в час воєнного лихоліття! Боже, благослови дітей України!» — просить Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next