АКТУАЛЬНО

Владика Андрій Рабій: «Синодальність» означає «йти разом» і тому спонукає до спільної дії, спільного думання, спільного крокування

Четвер, 07 липня 2022, 20:04
«Синод нашої Церкви – це один із способів для всіх владик зібратися і обговорити ситуацію, яка є у Церкві, прийняти спільні рішення для її блага як в Україні, так і за її межами. Такі особисті зустрічі є не просто обов’язковими, а необхідними. Очевидно, що ми надзвичайно раді зібратися після дворічної перерви». Владика Андрій Рабій, єпископ-помічник Філадельфійської архиєпархії УГКЦ, ділиться своїми думками та очікування стосовно цьогорічного Синоду Єпископів УГКЦ, що відбувається в Перемишлі (Польща).

Насамперед владика Андрій Рабій відзначає, що сама тема цьогорічного Синоду була прийнята ще заздалегідь. Цікаво, за його словами, що ця тема «Синодальність і соборність: досвід УГКЦ» стала надзвичайно актуальною.

«Саме слово «синодальність» означає «йти разом» і тому спонукає до спільної дії, спільного думання, спільного крокування. Сьогодні ми перебуваємо в таких обставинах, що саме цього найбільше потребуємо. Ми усі, – незалежно від того, чи перебуваємо в Україні, чи поза її межами, – переживаємо ці жахливі моменти в історії України в час війни, це зачіпає кожного із нас, когось безпосередньо, а когось – через обставини чи знайомих людей. Тому нам важливо знайти відповідь на питання: як ми, як Церква, повинні думати і дбати про наших вірних у цих ситуаціях?» – мовить єпископ.

Водночас промовець підкреслює, що багато моментів спільної дії та спільного перебування вже відбуваються. «Із першого дня війни і дотепер наші вірні об’єднуються в наших парафіях, особливо я це бачу за кордоном. Вони намагаються допомагати в будь-який можливий спосіб – чи то збором речей чи коштів, а чи пересилкою медичних препаратів або обладнання і т.д. Це дійсно єднає людей горизонтально, і так само єднає людей вертикально. Усі ці збірки чи протести на підтримку України відбуваються за посередництвом священників чи єпископів. Ця криза в момент війни стала великим поштовхом для об’єднання і закликом до спільної дії».

Другим поняттям головної теми Синоду Єпископів УГКЦ 2022 року є «соборність»: «Коли ж ми говоримо про «соборність», то тут більше йдеться про єдність, одність. І хоч Церква є різною, тому що присутня на різних континентах, але ця різноманітність жодним чином не впливає на одність. Навпаки, вона розширює багатство та бачення нашої Церкви. Адже відмінності не розділяють нас, а навпаки, демонструють багатство нашої Церкви. Точками дотику і єдності є наша спільна віра, спільна духовна спадщина і наше життя в Церкві та з Церквою в Ісусі Христі».

Говорячи про власні очікування від Синоду, владика Андрій Рабій зазначає, що вони є паралельними до теми цьогорічного Синоду – виробити спільне бачення, план ширшої та кращої єдності. «Це пошук більшої кількості точок дотику, щоб побачити ті місця, де ми ще можемо підійти ближче одне до одного, об’єднатися і через цю єдність допомогти одні одним», – каже єпископ-помічник Філадельфійської архиєпархії УГКЦ.

«Хоч наша Церква є в різних країнах на різних континентах, вона має щось особливе, чим може поділитися. І саме цей обмін дарами, їхнє прийняття допомагає. Ми це безпосередньо можемо побачити і зробити. Прикладом цього є ситуація в Канаді і поступове її здійснення у США щодо процесу прийняття біженців з України. Наші парафії та єпархії залучені до цього. Церква стає посередником у цьому процесі. Тому нам цікаво, як ми в діаспорі можемо допомогти, якими є реальні потреби, адже ми не можемо знати всього. А через такі зустрічі владик ми сподіваємося все краще вивчити і пізнати», – мовив на завершення владика Андрій Рабій.

Пригадаємо, що впродовж 6-15 липня в Перемишлі (Польща) відбувається Синод Єпископів УГКЦ. Його головною темою є «Синодальність і соборність: досвід УГКЦ».

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next