АКТУАЛЬНО

Архиєпископ Ґаллаґер: «Бачити війну по телевізору не те саме, що торкнутися дійсності»

Понеділок, 23 травня 2022, 22:38
В інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News секретар у справах стосунків Святого Престолу з державами поділився першими враженнями від візиту в Україну.
Архиєпископ Ґаллаґер у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві, 19 травня 2022 року, фото: УГКЦ / Олександр Савранський Архиєпископ Ґаллаґер у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві, 19 травня 2022 року, фото: УГКЦ / Олександр Савранський

Страждання народу, спричинене війною та рішучість Святого Престолу в тому, щоб зробити все можливе для досягнення миру. Ці теми були в центрі уваги інтерв’ю, яке архиєпископ Пол Річард Ґаллаґер, секретар у справах стосунків Святого Престолу з державами, залишив за підсумками першої частини свого візиту в Україну, що розпочався 18 травня 2022 року. Із ним спілкувався о. Маріуш Кравєц.

Відповідаючи на запитання про головну мету візиту, очільник ватиканської дипломатії зазначив, що початково йшлося про візит-відповідь на візит міністра закордонних справ України до Ватикану, здійсненню якому завадив початок війни, а згодом те, що архиєпископ захворів на коронавірусну недугу. Врешті, було погоджено дату 20 травня.

«Але як відомо, тепер нелегко потрапити в Україну, до Києва і до Львова, потрібно багато часу, але це також дає можливість зробити деякі візити, порозмовляти з різними людьми», – сказав архиєпископ Ґаллаґер, згадуючи про зустрічі з католицькими ієрархами двох обрядів і про відвідини деяких церковних структур, які приймають біженців. «Мені дуже сподобалося те, що я побачив, як Церква відповіла на цю жахливу гуманітарну кризу. Це Церква, яка повністю ототожнюється зі своїм народом і старається відповісти на його потреби, щоб допомогти всім, не лише католикам», – додав він.

Секретар у справах стосунків Святого Престолу з державами також визнає, що побачив напруженість, непевність між людьми, бо «невідомо, що станеться в майбутньому». «Ми є свідками страждання біженців, які були змушені все залишити і прибути на захід країни, і це особливо важко через це, що в основному йдеться про жінок, дітей і підлітків, – пояснив він. – Тепер вони в безпеці, але проблем не бракує». «Я ніколи не був в Україні, я зустрічався з різними представниками в Римі, але це не те саме, що бути тут. Бачити війну по телевізору – це одне, але торкнутися цієї дійсності – інше. Хочу також виявити підтримку й солідарність від імені Святішого Отця».

Відповідаючи на запитання про те, що ще Святий Престол може зробити для миру в Україні, очільник ватиканської дипломатії повторив, що Святий Престол і сам Святіший Отець готові зробити все можливе, і тривають дипломатичні контакти, як з українською владою, так і – через Посольство – деякі контакти з Москвою.

«Святий Престол бажає й надалі заохочувати надсилання гуманітарної допомоги, посилюючи, водночас, чутливість міжнародної спільноти, бо це завжди потрібно», – сказав архиєпископ Ґаллаґер, пояснюючи, що, на жаль, як це можна побачити на прикладі інших конфліктів, через деякий відрізок часу настає втома в несенні підтримки народові, який переживає труднощі. Тому звучать постійні нагадування з уст Папи, заохочення до молитви, заклики покласти край війні. «Ми й далі рухатимемося в цьому напрямку», – підсумував він.

Джерело: VaticanNews

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...